Rockfestival bytte kravallstaket i sista minuten

Publiktrycket blev för hårt - två till sjukhus med klämskador

NYHETER

SÖLVESBORG

Tre dagar före festivalstarten fick arrangörerna till Sweden rock festival i Blekinge veta att polisen inte kunde tillhandahålla det kravallstaket som utlovats, eftersom det fraktats till Göteborg inför EU-toppmötet.

Festivalledningen fick snabbt ordna ett annat staket, som sedan inte höll måttet.

Under en konsert på fredagskvällen vek sig staketet och publiken föll handlöst.

Ingen människa behövde föras till sjukhus efter den konserten. Däremot blev publiktrycket hårt även vid en annan konsert på festivalen och två personer fördes till sjukhus med lindriga klämskador.

- Vi anser att vi hamnat på pottkanten till följd av polisens agerande, säger festivalens pressansvarige Tony Balogh.

Ville inte ställa in festivalen

Att ställa in festivalen skulle innebära en hård ekonomisk smäll. I stället hyrdes ett staket in från en firma i Malmö. Staketet har bland annat använts vid Malmöfestivalen och bedömdes som tillräckligt säkert. Det är ursprungligen inköpt av Rikspolisstyrelsen, men har senare övergått i Malmöfirmans ägo.

Polisens kommenderingschef vid festivalen i Norje, Anders Knutsson, beklagar att polisen inte kunde tillhandahålla de 60 meter kravallstaket som man tidigt i våras kom överens med festivalledningen om. Polisen i Sölvesborg hade i god tid beställt staketet av Skånepolisen. Men i sista stund fick man veta att staketet behövdes i Göteborg.

Inte utrett

Anders Knutsson betonar att det inte är utrett varför det staket som användes gav vika. Själv hade han uppfattat det som likvärdigt ur säkerhetssynpunkt.

Poliser var på plats vid båda de konserter som var stökiga på fredagskvällen. Anders Knutsson betonar att båda händelserna av polisen uppfattades som kortvariga incidenter som festivalens ordningsvakter kunde hantera själva. Inga polisanmälningar har upprättats.

På torsdag börjar Hultsfredsfestivalen, som brukar locka mer än 25 000 besökare. Trots olycksrisken känner sig arrangerande Rockpartys ordförande Patrik Axelsson trygg inför festivalstarten.

”Vi är väl förberedda”

- Vi är väl förberedda och har en väldigt kompetent personalstab, säger han.

Det som hänt efter dödsolyckorna i Hultsfred och Roskilde är att säkerhetstänkandet nu genomsyrar hela organisationen, enligt Axelsson. Säkerhet handlar inte bara om vilken typ av staket man hyr in, betonar han.

Exempelvis asfalteras vissa vägar inom festivalområdet för att öka framkomligheten. Investeringar görs också i el- och vattenledningar till de delar av området som saknat sådana faciliteter.

Axelsson ingår i en arbetsgrupp som på regeringens uppdrag arbetat fram en broschyr om festivalsäkerhet. Den ska sättas i händerna på dem som vill arrangera konserter. Det viktigaste är att planera noga och föra en dialog med myndigheterna, tipsar Axelsson.

Cecilia Klintö/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM