Antastade kvinnor kräver 10 miljarder

NYHETER

Tolv kvinnor stämmer staden New York för bristande säkerhet i samband med en gatufest för ett år sedan.

På öppen gata blev kvinnorna sexuellt antastade av en stor grupp män utan att polisen ingrep.

Nu begär de ett skadestånd på motsvarande drygt 10 miljarder kronor, uppger New York Times.

I samband med den puertoricanska festivalen i New York förra året blev kvinnorna jagade i Central Park av en stor grupp män. Kvinnorna fick sina kläder sönderslitna, de blev antastade och nersprutade med vatten.

Många av angriparna var berusade och enligt kvinnornas advokater vågade inte polisen gå emellan och stoppa överfallen. Advokaterna menar därför att staden inte uppfyllt plikten att skydda sina medborgare.

- Polisen uppträdde på ett chockerande och skandalöst att det vida överskrider anständighetens gränser, står det bland annat i stämningsansökan, enligt New York Times.

Ett flertal polismän fick efter händelsen disciplinära straff av New Yorks polismyndighet.

De tolv kvinnorna stämmer nu staden New York på 960 miljoner dollar, drygt tio miljarder svenska kronor. Stämningen gäller också det 30-tal polismän som bevittnade överfallen utan att ingripa.

Som bevismaterial har kvinnorna en amatörfilmares videoupptagning. Bilderna har visats i amerikansk tv och väckt hätsk debatt och stor vrede på grund av övergreppens sexuella karaktär. Ett flertal gärningsmän har också kunnat gripas sedan polisen identifierat dem på filmen.

Till årets upplaga av den puertoricanska festivalen har sammanlagt 5 000 polismän satts i tjänst för att hålla ordning på New Yorks gator, uppger New York Times.

Andreas Alfredsson