Delar av Texas förklarat som katastrofområde

USA drabbat av översvämningar

NYHETER

Tusentals människor är hemlösa efter den senaste tidens kraftiga regnande i de amerikanska staterna Texas och Louisiana.

Minst tre människor har omkommit.

President George W Bush har nu förklarat delar av Texas för katastrofområde.

Foto: AP
Kraftiga regnoväder och översvämningar har drabbat Texas och Louisiana i USA. Vissa motorvägsinfarter till Housten är helt översvämmande.

Kraftiga regnoväder och översvämningar orsakade av den tropiska stormen Allison fortsätter att drabba Texas och Louisiana. Tiotusentals hus uppges ha översvämmats, uppemot 17 000 familjer är på flykt undan vattenmassorna, enligt CNN.

Räddningsmanskap försöker nu med hjälp av båtar undsätta alla de människor som fortfarande sitter fast i vattenmassorna.

- Det är mer folk på hustaken där ute än vi ens har möjlighet att räkna, ännu mindre hjälpa, säger Rob Wyman, talesman för kustbevakningen, till BBC.

Minst tre döda hittills

Hittills har minst tre personer omkommit, bland annat en kvinna som drunknade i en vattenfylld hiss i staden Houston.

Alla de större vägarna in mot Houston är mer eller mindre översvämmade och många bilförare fick fly från sina bilar när de började sjunka i vattnet. Nio av de större sjukhusen i staden har haft stora problem med bland annat strömförsörjning. Många patienter har fått evakueras.

- Vi kan inte ta emot några nya patienter och försöker flytta på de kritiska fallen, säger en talesman för Memorial Hermann Hospital.

Delar av Texas katastrofområde

President George W Bush har nu förklarat delar av Texas för katastrofområde, uppger BBC. Det innebär att de drabbade familjerna ska garanteras hjälp att bygga sina hus och liv efter katastrofen.

- Vi uppskattar att översvämningarna kommer att orsaka skador för uppemot tio miljoner dollar, kanske till och med hundra miljoner dollar, säger Robert Eckels, domare vid Harris County till CNN.

Andreas Alfredsson