Göran Persson i hetluften hos Arafat och Sharon

NYHETER

JERUSALEM

I en stor halvcirkel, på de perfekta vägar som byggts för israeliska bosättare, kördes statsminister Göran Persson på söndagsmorgonen i kortege till ett möte med Yasser Arafat i Ramallah norr om Jerusalem.

Ett par timmar senare klev han in hos Ariel Sharon i Jerusalem.

Foto: AP
I dag möttes statsminister Göran Persson och Yasser Arafat i Ramallah norr om Jerusalem.

Göran Persson kom med ett stort följe från EU och mottogs med röda mattor och Sveriges och EU:s flaggor.

Arafat var blek och sammanbiten när han välkomnade gästerna på gården till sitt kansli i Ramallah. Han promenerade några steg förbi ett hederskompani tillsammans med Persson och EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana och försvann till en kort överläggning med dem.

En presskonferens efteråt med Arafat, Solana och Persson blev innehållslös och gav mest tillfälle till ömsesidiga artighetsbetygelser.

Arafat positiv till observatörer

Arafat hann komma med den enda överraskningen. Han lovprisade EU för dess observatörer som gör stor nytta och genom sin blotta närvaro hejdar våldet; så sker exempelvis i Beit Jala vid Betlehem, sade den palestinske ledaren.

Internationella observatörer på Västbanken är ett gammalt krav från palestinierna och flera källor har den senaste tiden hävdat att en del EU-observatörer redan finns på plats, trots Israels motstånd. Arafats påstående kan vara ett slugt sätt att driva frågan - eller också visade det att den sjuke Arafat är på väg att tappa kontakten med verkligheten.

Känsligt läge

Sharon kramade Perssons hand med entusiastisk blick inför kamerorna efter mötet på hans kansli i Jerusalem och uttalade några hövliga fraser, men sade ingenting med innehåll.

Tomheten i pressmötena är förklarlig med tanke på läget. Två verkliga tungviktare befinner sig i landet: CIA-chefen George Tenet och president Bushs Mellanösternrepresentant William Burns. De har hållit en serie möten med israeler i Jerusalem och palestinier i Ramallah.

Det antas att de försöker tvinga parterna att godkänna varje enskild punkt i den internationella Mitchellrapporten. Där finns flera bittra piller att svälja: för israelerna ett totalt stopp för byggandet av bosättningar, för palestinierna hårda åtgärder mot grupperna Hamas och Islamiska jihad som fortsätter att skjuta mot bosättningar trots Arafats uppmaning till vapenvila.

På väg mot enighet

EU-toppens besök är mindre viktigt än amerikanernas. Men eftersom så stora krafter - enligt Göran Persson EU, FN, USA och Ryssland - är på väg att ställa sig bakom någon sorts deklaration från EU:s toppmöte i Göteborg i slutet av veckan tillmäts också Perssons och Solanas snabbvisit en viss tyngd.

De skulle sent på söndagen fortsätta till Amman för att knyta upp också Jordanien och Egypten, som är samspelta i Palestinafrågan, till de riktlinjer EU vill dekretera i Göteborg.

Samtidigt försämrades läget på fältet. Alltfler incidenter visar att varken israeler eller palestinier tar hårt på löftena om vapenvila. I lördags dödades tre palestinska kvinnor invid den judiska bosättningen Netzarim i Gazaremsan. Palestinska källor säger att dödsorsaken var en granat från en stridsvagn.

Sharons presschef Raanan Gissin gav sin syn på saken inför de journalister som förgäves väntade för att höra Sharons.

- Vi vet inte alls om soldater dödade de tre kvinnorna. Det säger palestinierna, men de ljuger ständigt.

Diskussioner vid Göteborgsmötet

EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana, som reser tillsammans med Persson i Mellanöstern, arbetar med en rapport om hur EU ska kunna bidra till att stoppa våldscykeln. Det uppgav Göran Persson enligt AFP i Jerusalem.

Rapporten ska diskuteras vid EU:s toppmöte i Göteborg när EU-ledarna träffar USA:s president George W Bush.

Frågan om de ''observatörer'' som redan ska finnas utplacerade i de ockuperade områdena tycks i mycket vara en definitionsfråga. Flera nyhetsmedier rapporterar att företrädare för EU-länder finns på plats i de ockuperade områdena som ''rådgivare'' till palestinierna. Det finns däremot inga observatörer med det formella internationella mandat som Arafat eftersträvar.

Stefan Hjertén/TT ( )