Faran för blodpropp ingen nyhet för flygbolagen

Kan ha vetat om riskerna i tio års tid

NYHETER

Flygbolagen har länge känt till sambandet mellan långflygningar och blodpropp.

Trots det har många bolag sagt nej eller helt ignorerat forskares begäran om att få studera blodproppar hos resenärerna.

Det uppger ett brittiskt tv-program på söndagen.

Nyligen presenterades en studie som visade att uppemot var tionde resenär löper risk att drabbas av vad som kallas ”ekonomiklassyndromet” - djup venpropp i samband med långflygning.

Kan ligga bakom 1000 dödsfall om året

Blodpropparna bildas vanligen i venerna i benen hos stillasittande passagerare. Propparna kan leda till döden om en de lossnar och hamnar i lungorna och täpper till blodkärl.

Kirurgen John Scurr säger i programmet Panorama på brittiska BBC att venproppar i samband med långflygningar kan ligga bakom uppemot 1 000 dödsfall per år.

- Det finns inga exakta siffror men jag uppskattar att det rör sig om minst några hundra, möjligen så många som tusen, säger han till BBC.

Kan ha vetat om riskerna i tio års tid

I Storbritannien aktualiserades debatten om ekonomiklassyndromet i höstas när en 28-årig kvinna avled på Heathrow flygplats efter att ha kommit hem efter en flygning från Australien.

I samband med det ökade trycket på flygbolagen att varna och informera sina resenärer, samt tala om vad man kan göra för att förebygga blodproppar.

Men nu har det blivit känt att flygbolagen vetat om riskerna i minst tio år.

En talesman för ett av bolagen säger i programmet att man inte velat informera om blodproppsriskerna eftersom man inte ville oroa och skrämma passagerarna i onödan.

Andreas Alfredsson