Persson och Solana knyter ihop Mellanösterntrådar inför Göteborg

NYHETER

JERUSALEM

- Det viktigaste nu är att palestinierna håller vapenvilan och att Israel avhåller sig från svarsaktioner.

Det sade statsminister Göran Persson på söndagen efter att i snabb följd ha haft möten med Yasser Arafat, Ariel Sharon och Shimon Peres.

Foto: AP
SÖKER LÖSNING PÅ KONFLIKTEN Från vänster, statsminister Göran Persson, Israels utrikesminister Shimon Peres och EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana.

- EU har en roll i Mellanöstern i fortsättningen, men vi konkurrerar inte med USA utan samarbetar. Vid EU:s toppmöte i Göteborg siktar vi på att ha samsyn med USA, grundad på Mitchellrapporten, sade Persson.

För journalister som följde Persson och EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana till Arafat i Ramallah och Sharon i Jerusalem gavs inte mycket information.

En blek och trött Arafat hopade komplimanger över sina gäster och avbröt snabbt en presskonferens. Ariel Sharon skakade hjärtligt hand med Persson inför kamerorna och sade ingenting efter mötet. Shimon Peres däremot lät sin vältalighet flöda vid ett längre pressmöte på hotell King David. EU:s närvaro i regionen är viktig, sade han.

Påtryckning för att nå vapenvila

Den intensiva diplomatiska aktiviteten just nu, när amerikanska och europeiska medlare och påtryckare träffar Arafat och Sharon så gott som varje dag, har som första mål att permanenta den vapenvila som båda parter säger sig respektera; Arafat utlyste vapenvila först efter terrordådet i Tel Aviv förra fredagen med 20 döda ungdomar, Sharon två veckor tidigare.

Därför kunde pansarskottet i lördags vid bosättningen Netzarim utanför staden Gaza ha blivit ett viktigt inslag i anförandena efter EU-gruppens tre möten. Skottet tyder på att vapenvilan hålls mindre väl och granaten dödade tre beduinkvinnor.

Så blev det inte. En fråga om de tre döda och vapenvilans hållbarhet lockade inget svar från Solana eller Persson.

Endast Shimon Peres beklagade de döda.

Sharons talesman Raanan Gissin tog på sig att bryta udden av frågan inför journalisterna.

- Tre döda, det påstår palestinierna. Men de ljuger jämt så vi vet egentligen ingenting, sade han.

Känslig fråga

En annan pinsam fråga dök upp i Arafats lilla tal, när han tackade EU för de förträffliga observatörer som finns ute i de ockuperade områdena. Några sådana finns nämligen inte officiellt.

Vad som hänt är att tre av EU-ländernas generalkonsulat i Jerusalem har blivit mer aktiva med att resa ut i de palestinska områdena under de pågående oroligheterna, säger till TT utrikesrådet Sven-Olof Petersson i statsministerns följe. De utsända rapporterar givetvis om vad de ser. Möjligen når rapporterna Solana och Persson.

Israel har märkt diplomaternas aktivitet och på senare tid börjat sinka dem i vägspärrarna mer än vanligt.

När nu Arafat tar upp frågan på detta sätt riktar han israelernas ögon än mer på det ovälkomna observerandet, som kanske hejdas helt, säger Sveriges generalkonsul Catharina Kipp.

På söndagskvällen diskuterade Solana och Persson i det svenska statsplanet under en kort flygtur till Amman, där de träffade Jordaniens premiärminister innan de flög åt varsitt håll.

Solanas rapport och förslag till eventuellt uttalande från EU och USA i Mellanösternfrågan skall behandlas vid toppmötet i Göteborg.

Stefan Hjertén/TT ( )