”Jag har alltid gjort många mål”

Anna Carlsson möter Christer Mattiasson

NYHETER

Han har varit derbyhjälte tidigare. Sitt första mål för AIK gjorde han i derbyt mot Hammarby 1999. Efter tre månader i Norge är Christer Mattiasson nu tillbaka i Stockholm - men den här gången i Djurgården. I morgon spelar han sin första match för Djurgården - derbyt mot Hammarby.

Foto: TOMMY MARDELL
”Vi vinner för att vi är ett bättre lag” Lagom till Stockholmsderbyt är Christer Mattiasson tillbaka i stan efter tre månader i Lilleström, Norge. Trots att han numera spelar för Djurgården minns han hur det var att göra derbymål mot Hammarby. ”I den femte omgången 1999 gjorde jag mitt första mål för AIK mot Bajen. Det var stort.”

Tillbaka i Stockholm. Varför trivs du här?

- Det stämde bra förra gången jag var här och här finns ett större utbud, när det gäller allt. Bara om man ska ta en fika är utbudet större än på andra ställen.

Varför lyckades du inte i Norge?

- Jag vet varför jag inte lyckades. Spelet passade inte mig, det var många långbollar, chansspel och att springa på nicktouch är inte min melodi.

Du var bara ett par månader i Lilleström, kändes det direkt att du aldrig skulle lyckas?

- Inte direkt, men efter en kort tid. Många säger att jag inte gav det någon chans, men efter ett tag i AIK så hade jag det så jobbigt att jag inte vill gå igenom det igen. Därför sade jag till styrelsen som det var, att jag inte trivdes, varken med spelet eller staden. Antingen fick de sälja mig eller också skulle jag försöka göra mitt bästa. Styrelsen resonerade som jag och de ställde upp helhjärtat på mig.

Känns det som ett misslyckande?

- Helt klart. Jag var bara i väg i tre månader, men jag lärde mig säkert något bra av det.

Fick du gå ner i lön?

- En del, men lönen är inte det viktigaste. Det viktigaste är att det är roligt och jag kände redan när jag landade i Sverige att jag lämnat det andra bakom mig och att det ska bli roligt. Jag var uppe och sade hej då till killarna i Norge i helgen och nu är det Djurgården som jag koncentrerar mig på. Det kommer att ta lite tid för mig att komma tillbaka till den nivån jag vet att jag kan hålla, men jag hoppas att det tar mindre än en vecka!

Det var mycket bänktid i AIK också, vad talar för att du ska lyckas i Djurgården?

- Jag tränar hårt och vet vad jag kan. Det är små marginaler för en målskytt. Ibland rullar bollen in och ibland är det bara jobbigt. Den enda som kan göra något åt det är jag själv och att jag tror på mig själv. Jag har lyckats med det tidigare och jag ska lyckas igen.

Du är en av allsvenskans vassaste målskyttar någonsin, hur många mål kan vi förvänta oss av dig i Djurgården?

- Man kan ha stora förväntningar på mig, jag har alltid gjort många mål, även om det var länge sedan som det gick så tungt som det gjort under våren. Jag har själv stora förväntningar, men jag vet också att jag måste ge det lite tid och inte kan säga att jag ska göra mål i den första matchen. Jag måste komma in i spelet och sådant.

Kan dina egna krav tynga ner dig och sätta för stor press?

- Det har hänt, men jag har lärt mig att man inte ska ha allt för höga krav alla gånger för man lyckas inte alltid.

Djurgården ligger på 11:e plats i tabellen. Nu har du haft chansen att se laget. Är det en rättvis placering?

- Jag vet inte vad lagen kan i år, även om jag bara varit borta en liten stund. Men en del lag har flyt i början och andra har lite oflyt och enligt vissa har Djurgården haft lite mer otur. Det är ett skickligt lag som framförallt spelat fotboll, publiken trivs med det och vi trivs med det. I alla fall när vi får tre poäng. Men ja, tabellplaceringen är lite missvisande.

Vilka tankar har du inför derbyt mot Hammarby?

- Jag tycker att det är roligt varje gång det är derby. Nu har AIK spelat de senaste derbyna och då har jag önskat att jag varit där i stället och fått gå ut inför 30 000 åskådare och fokuseringen dagarna inför derbyna. Jag har saknat det, även om jag bara varit borta en kort tid.

Vilket är ditt bästa derbyminne?

- I den femte omgången 1999 gjorde jag mitt första mål för AIK mot Bajen. Det var stort.

Hur slutar derbyt och varför?

- Vi vinner för att vi är ett bättre lag. Det blir 2-0, det har jag sagt tidigare och jag står fast vid det så att jag inte garderar mig.

Bor på hotell

Anna Carlsson