Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Perssons pärs: Fem möten på tolv timmar

AMMAN En röd sol sänkte sig ner i Jordaniens lejongula sandhav, när statsminister Göran Persson i går kväll här i ökenrikets huvudstad äntligen, efter ett tolv timmars dagsverke i Mellanöstern, kunde lossa sin blå slipsknut.

Fem möten på hög nivå - i en strävan att stabilisera tillståndet mellan judar och palestinier och för att kunna rapportera framsteg i EU:s fredsarbete, när Persson på torsdag i Göteborg möter den amerikanska presidenten George W Bush.

"Arafat fräschare än på länge"

Ändå vågade Persson, när han för ett slag satte sig ner och samtalade med mig, recensera sina samtalspartners.

    ARIEL SHARON, Israels premiärminister, en krigare och hök. Det var Perssons första möte med Sharon. "Och han var ju föregången av ett rykte om att vara högljudd. Men vi förde ett sansat samtal."

 

    YASSER ARAFAT, den palestinske ledaren, tog emot i sin administrationsbyggnad i den palestinska staden Ramallah på Västbanken. Byggnaden är en del av ett fängelse från den brittiska mandattiden på 1940-talet. "Arafat", noterade Persson, "var fräschare än på länge. Jag har träffat honom fler än tio gånger sedan 1997 och han har inte blivit sämre sedan dess. Utan tolkar pratade vi engelska."

 

    SHIMON PERES, 79-åringen som är Israels utrikesminister, var lunchpartner. "Han är den som ligger närmast européerna. Jag fascineras mest av hans formuleringsförmåga: Krig åstadkommer många felsteg - det största felsteget är kriget självt!"

 

    ALI RAGHEB, kungariket Jordaniens premiärminister sedan ett år tillbaka och den som genomdriver den unge kung Abdullahs politik. I Amman drack Persson te och Coca Cola med honom i hans premiärministerpalats. "Jag är lite tagen av det mötet. I gamle kung Husseins anda vågade han visa konstruktiv politik, vilket för hans land innebär att han tar risker. Jag bjöd in honom till Sverige."

 

    WILLIAM BURNS, just nu USA:s profil i Mellanöstern. Persson åt arbetsfrukost med honom på sitt hotellrum i Jerusalem. "Han lärde mig svaren på: Var går smärtgränsen? Vad får man inte säga? Han var bra att ha att göra med. Den här amerikanen var lågmäld."

 

Perssons budskap från morgon till kväll till Mellanösternaktörerna var ett och det samma:

- Vi har för första gången ett världssamfund som säger: "Nu räcker det. Detta är inte ert eget problem."

En påhittad vapenvila

Ordet vapenvila ljuder som en besvärjelse: Måtte inget gravt hända före toppmötet i Göteborg i denna vecka, först med Bush, sedan med alla femton EU-ländernas ledare.

- Ju längre vapenvilan håller, förklarade Perssons specielle rådgivare Per Nuder, desto svårare blir det att bryta den.

Men när Persson och andra europeiska politiker hävdar att vapenvilan mellan israelerna och palestinierna håller, är det en charad som spelas upp. De ägnar sig åt självsuggestion.

I Gaza har just tre palestinska kvinnor skjutits ihjäl. Sharons presstalesman hävdar att judiska bosättare den senaste veckan beskjutits vid 60 tillfällen.