Fläskkotletterna blev Mozarts död

Dog av trikinförgiftning enligt ny teori

NYHETER

Mozarts svaghet för fläskkotletter blev hans död.

En illa tillredd kotlett smittade den världsberömde kompositören med parasitmaskar.

Det hävdar nu en amerikansk läkare som studerat Mozarts sista brev.

Wolfgang Amadeus Mozart - allmänt betraktad som historiens största musikaliska geni - blev bara 35 år gammal men efterlämnade en ofantlig musikskatt - och en medicinsk gåta: För det är fortfarande oklart vad den österikiske kompositören egentligen dog av.

Alltsedan han avled den femte december 1791 har musikintresserade läkare och lekmän lanserat den ena teorin efter den andra om dödsorsaken.

Eftersom han var en väldokumenterad, lätt egocentrisk och flitig brevskrivare som gärna berättade om sitt hälsotillstånd finns massor av bakgrundsmaterial att studera.

Spekulationer om dödsorsaken

Reumatisk feber, njursten, hjärtsjukdomar, lunginflammation och förgiftning är några av de teorier som lanserats under årens lopp. Men den dominerande teorin är sedan länge att han dog av en allvarlig allvarlig njursjukdom.

Men nu lanserar alltså en amerikansk läkare, dr Jan. V. Hirschmann i Seattle, en helt ny teori.

Hirschmann har studerat Mozarts brevväxling under det sista året. Och i ett av breven, skrivet bara 44 dagar före sin hans, skriver Mozart om doften av de fläskkotletter han strax ska äta.

Kocken slarvade

Enligt Hirschmann pekar allt som därefter hände på att Mozart smittades av trikiner i dessa dödsbringande köttbitar. Trikiner är en parasitmask som kan finnas i fläskkött. Parasiterna dör när köttet blir genomstekt, men om kocken slarvar kan de överleva och smitta den som äter köttet.

Inkubationstiden är upp till en månad, och symptomen är några dagars diarré som övergår i svår muskelvärk och leder i värsta fall till döden. Ungefär så som Mozarts död har beskrivits.

Fredrik Rundkvist