Hela världen följde avrättningen

Oklahoma- bombaren fick giftspruta i dag

NYHETER

Klockan 14.14, svensk tid, drog Timothy McVeigh sitt sista andetag.

Avrättningen följdes av miljoner människor över hela världen och sågs inifrån fängelset av offrens anhöriga och journalister.

Timothy James Mc Veigh dog utan att yttra några sista ord.

Timothy McVeigh, 33, avrättas i dag i Terre Haute, Indiana.

Den första federala avrättningen på nära 40 år har väckt starka känslor hos både motståndare och anhängare till dödsstraffet.

Mängder av poliser bevakade alla ingångar till fängelset medan vittnena strax före klockan 14 samlades för att se Oklahomabombaren dö av en giftinjektion.

- Vakten gav fången en detaljerad halvtimmeslång information under morgonen och fången tog del av informationen i hjärtlig stämning, sade Dan Dunne, talesman för fängelsemyndigheten, enligt AP.

Avrättningen av "Oklahomabombaren", 33-årige Timothy McVeigh är en händelse som totalt dominerat nyhetsrapporteringen i såväl USA som stora delar av världen under den senaste tiden.

Första på 40 år

På dagen för hans avrättning i fängelset i Terre Haute i Indiana, flockades reportrar från såväl de stora internationella tv-bolagen som lokala journalister. Alla för att skildra den första federala avrättningen i USA sedan 1963.

Avrättningen har väckt många frågor om dödsstraffet och fått såväl anhängare som motståndare att höja sina röster.

Timothy Mc Veigh placerade i april 1995 en bomb i Oklahoma City som dödade 168 människor, varav 19 barn. Mc Veighs skuld har aldrig ifrågasatts. Det har däremot dödsstraffet som sådant gjorts.

Trots det genomfördes dagens avrättning i stort sett som vanligt. Klockan 14.28 förklarade fängelsets presstalesman att Timothy James McVeigh dött av en dödlig injektion klockan 14.14, svensk tid.

Sov och tittade på tv

Timothy McVeigh tillbringade sina sista timmar i livet i en specialcell några meter från avrättningskammaren.

Som sista måltid under söndagen ville han enligt CNN ha en portion av mint- och chokladglass. Han tillbringade i övrigt sin sista dag i livet med att sova, titta på tv och träffa sina advokater.

- Han är lugn, han är sig själv. Han är beredd att genomföra avrättningen imorgon. Kort sagt är han redo att dö, sade hans advokat Robert Nigh, i ett uttalande under söndagen.

Demonstrationer

Under gårdagen gick 75 dödsstraffsmotståndare från St Margarets katolska kyrka till fängelset för att protestera mot avrättningen:

- Vi tycker inte att regeringen borde ha makten att ta någon människas liv. Avrättningar är ingen lösning, sa Abe Bonowitz, som deltog i demonstrationen till CNN.

I morse stod det klart att avrättningen inte skulle stoppas. I natt undanröjdes vad som verkade vara det sista hindret när domstolen avslog en begäran om att avrättningen skulle videofilmas för att visa hur grymt dödsstraffet är.

Hade HD svarat ja så hade avrättningen blivit uppskjuten.

Under måndagsmorgonen samlades ett 20-tal dödsstraffsanhängare utanför det federala fängelset med textade skyltar med texter som: "Glöm inte offren" och "Du skall icke skjuta och leva" eller helt enkelt bara "168". En av demonstranterna var 21-årige Russel Braun från Terre Haute som höll en skylt med texten: "Farväl, baby-mördare".

- Jag är här för att de överlevande inte ska glömmas bort. Barnen som dog kunde ha fått växa upp men de fick inte ens en chans, sa Braun till AP.

Under förmiddagen genomfördes också 168 tysta minuter för att hedra samtliga dödsoffer för bombningen med varsin tyst minut.

Samtidigt samlades hundratals motståndare mot dödsstraffet cirka 350 meter därifrån. Mellan dessa båda patrullerade uniformerade vakter från fängelset för att hålla ordning. Fängelsepersonalen var förberedda på att tusentals demonstranter skulle dyka upp utanför fängelset men betydligt färre kom.

We shall overcome

Aftonbladets medarbetare i USA, Wolfgang Hansson fanns på plats inne på fängelseområdet. Han stod invid motståndargruppen:

- När avrättningen närmade sig stod 150-200 demonstranter med täckta huvuden, alldeles tysta. När man misstänkte att han var död, började man sjunga: "we shall overcome", berättar han.

I övrigt fanns inga yttre tecken på att en avrättning försigick inne i fängelset förutom några helikoptrar som cirklade ovanför byggnaden.

- Det kändes väldigt absurt och makabert att stå utanför och tänka att där inne står de och tar död på en människa. Det blir ett spektakel, säger Wolfgang Hansson.

De flesta skolor och kontor i Terre Haute var under dagen stängda.

Efter att Timothy Mc Veigh förklarats död hölls en presskonferens där de medierepresentanter som närvarat vid avrättningen vittnade om vad de sett.

– Han var hårt fastbunden med ett vitt lakan runt sig, han såg nästan ut som en mumie. Han tittade på oss en och en, noggrannt. Det var det mest skrämmande, det var nästan som om han kände en stolthet över det som hände i dag, han kämpade inte emot, sa Susan Carlson, som jobbar på en radiostation i Chicago.

– När vi kom in var draperiet fördragna och vi kunde höra vakterna viska. Slutligen berättade de att avrättningen var lite försenad eftersom det var problem med mottagningen till Oklahoma city, sa Karin Brendan från en lokal tidning.

- För att kunna få behålla vår frihet som nation måste vi visa att vi är tuffa och rättvisa, sa Larry Whicher, vars bror dödades av bombningarna.

Han såg avrättningen på en tv-skärm.

- Min brors fru ville inte komma hit idag och jag kan inte klandra henne, hon vill gå vidare med sitt liv, sa Larry Whicher.

Timothy McVeighs släktingar fanns inte på plats enligt hans egen begäran.

Hans kropp ska via advokaterna lämnas över till hans anhöriga. Därefter ska den kremeras och spridas på hemlig ort.

Timothy McVeigh avstod från något sista uttalande. Däremot lämnade han efter sig en dikt med följande avslutande rader:

''I am the master of my fate, I am the captain of my soul'' - jag är mitt ödes mästare och kapten över min själ.

Annika Sohlander