Rappa tag med magister Dogge

Elever i Botkyrka fick en drömstart på lovet

1 av 2 | Foto: Pontus Tideman
HIPPA LÄRARE KLARAR SKIVAN Rap- och dj-skola med Salla och Dogge i The Latin Kings. En drömstart på sommarlovet för Jessica Nordén, 11, vid skivspelarna. "Det bästa med hiphopen är att det är för alla, oavsett ålder, kön eller bakgrund, säger Dogge.
NYHETER

Ett 20-tal barn i Botkyrka har fått en drömstart på sommarlovet - rap- och dj-skola med magistrarna Dogge och Salla i The Latin Kings.

- Det är en chans för oss att lära ut vad hiphop egentligen handlar om, säger Dogge.

Skolan började i går och håller på i fem dagar. Platsen är Albyskolan, ett stenkast från de hus där Dogge Dogelito och Salla Salazar växt upp. Arrangör är Botkyrka kommun i samarbete med Musikhuset.

- Jag vill lära mig rappa och The Latin Kings är mina idoler. När jag hörde att det var de som skulle vara lärare sökte jag direkt, säger Viktor Hjälmner, 12.

På schemat finns allt från hiphopens historia och diskjockey-teknik till hur man skriver texter och dansar break dance.

- Jag vill helst lära mig bli en dj. Men det är svårt, säger Sandra Andersson, 11.

"Kul - men vi tar rast ofta"

Magister Salla håller med om att det kan ta tid att lära sig. Men få lärare har så intresserade elever som han och ingen tänker ge upp innan greppen sitter.

Det är en ny erfarenhet för Dogge och Salla att vara lärare åt så många barn. Trots att det är kul tar det på krafterna och Dogge har fått en annan förståelse för de lärare han själv hade.

- Det är svårt att få alla att lyssna samtidigt eftersom de är intresserade av olika saker. Men vi tar rast ofta, säger han.

En protest mot droger

För Dogge var det självklart att ställa upp som lärare när han blev tillfrågad, bland annat för att så många unga enligt honom har fått en skev bild av vad hiphop egentligen är.

- På våra historielektioner får de lära sig vad hiphop egentligen är: en protest mot kriminalitet och droger - inte för, säger han.

Olle Castelius