HSB gav chef miljonrabatt

Ulrik Fällman fick köpa tomten till reapris

NYHETER

Ulrik Fällman, vd i HSB Stockholm, köpte en tomt i Nacka av ett bolag som HSB äger till hälften.

Pris: 450 000 kronor.

Nu säljs granntomten för 2 250 000 kronor.

Foto: LASSE ALLARD
"Jag gjorde en bra affär" Ulrik Fällman hävdar att HSB Stockholms styrelse känt till affären utan att ha några invändningar. Och att han, som sitter i styrelsen, inte deltog i de sammanträden som behandlade tomtköpet. "Det är ingen tvekan om att jag gjorde en bra affär", säger han.

I går gick Ulrik Fällman ut med ett pressmeddelande om affären. Anledningen var att Fällman och HSB vill förekomma ett granskande reportage som Nyheterna på TV 4 arbetar med.

- Det är alltid bäst att lägga korten på borden och tala om hur det förhåller sig, säger Åke Johansson, pressansvarig på HSB:s riksförbund till Aftonbladet.

I mars förra året köpte Ulrik Fällman en av två likvärdiga villatomter av bolaget AB Nacka Mark, som ägs till hälften av HSB, där Fällman är vd.

Priset sattes till 450 000 kronor av en oberoende värderingsman.

Priserna har inte stigit så mycket

Den andra tomten bjuds ut nu. I tomtbeskrivningen beskrivs läget som "högt upp med sol hela dagen i attraktiva Vikdalen. Från huset bör det bli sjöutsikt över Stockholms inlopp".

Begärt pris är 2,25 miljoner eller högst bjudande. Om Fällmans tomt är värd lika mycket gör han en vinst på 1,8 miljoner.

- Det är ett begärt pris. Vi vet inte om den kommer säljas så dyrt, säger Åke Johansson.

Tomtpriserna har inte stigit särskilt mycket det senaste året, och definitivt inte så mycket.

- Det är ingen tvekan om att jag förmodligen gjort en bra affär. Men för mig är det inte det som är intressant. Jag har ju skaffat mig ett ställe för att bo på. Jag utgick vid köpet från värderingen och taxeringsvärdet, säger Ulrik Fällman till DN.

Fällman hävdar att HSB Stockholms styrelse känt till affären utan att ha några invändningar. Ulrik Fällman som sitter i styrelsen deltog inte i de sammanträden som behandlade tomtköpet.

- Jag upplever att styrelsen stödjer mig och förstår vilken situation jag hamnat i nu.

Ulrik Fällman har inga planer på att betala mer i efterhand.

- Nej. Skulle jag göra det nu skulle det inte heller kännas rätt. Det såldes ju två likvärdiga tomter till samma pris, en till mig och en till någon annan, säger han till DN.

"Kan bli en diskussion"

Ulrik Fällman är 56 år och bor i dag i en lägenhet på Götgatan på Söder i Stockholm.

Han har enligt taxeringen för 2000 en årsinkomst på 1,3 miljoner kronor. Aftonbladet sökte i natt Ulrik Fällman förgäves för en kommentar.

Åke Johansson tror att Fällmans affär kommer väcka diskussion inom HSB.

- Visst kan det ge anledning att diskutera hur man handlägger den här typen av situationer.

- Men Riksförbundet är bara en serviceorganisation och kan bara utfärda rekommendationer i samråd med de lokala föreningarna.

Varför erbjöds Fällman över huvud taget att köpa en tomt av HSB?

- Det kan jag inte svara på. Jag känner inte till bakgrunden.

Jens Kärrman