Sänk skatten - annars domstol

Så mycket billigare blir vinet i Sverige

NYHETER

I dag beslutar EU att dra Sverige inför domstol om vinskatten.

Det innebär att regeringen måste sänka priset per flaska vin med minst tio kronor.

Annars kan domstolen sänka skatten ännu mer.

Foto: EPA
hotar med domstol EU-kommisionären Frits Bolkestein, ansvarig för konkurrensfrågor, kräver att skatten på öl och vin ska vara likvärdig. I dag missgynnas utländska vinodlare, menar han.

Vid EU-kommissionens sammanträde i dag kommer Sverige att anmälas till EG-domstolen, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det finns en majoritet i riksdagen för en sänkning, men av olika anledningar har frågan inte kommit upp till omröstning.

Två gånger har finansminister Bosse Ringholm försökt få igenom en sänkning.

Förra hösten stoppades planerna efter ett gräl med socialminister i Lars Engqvist. I stället skulle sänkningen komma i vårbudgeten. Då sa samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet nej.

Att Ringholm vill sänka skatten beror inte på omtanke om vinälskarna.

- Om frågan hamnar i EG-domstolen kan den besluta om en mycket större sänkning än den tia vi har tänkt oss. Därför vill jag undvika att den kommer dit, sa Bosse Ringholm till Aftonbladet i våras.

Lars Bäckström, gruppledare i vänsterpartiet, öppnar indirekt för en skattesänkning.

"Vi vill undvika process"

- Vi måste agera för att undvika en domstolsprocess, eftersom en domstolsprocess alltid är osäker. Man kan aldrig veta utgången, säger han till Aftonbladet.

- Innan vi agerar måste vi studera kommissionens beslut. Jag tycker att vi ska fortsätta vara offensiva och hålla en hög profil i den här frågan.

Lars Bäckström tror att det fortfarande finns möjlighet att stoppa skattesänkningen. Bland annat menar Bäckström att kommissionen är otydliga i frågan om vin och öl verkligen är konkurrerande produkter.

- Kommissionen måste bevisa att öl och vin är i direkt konkurrens. Du dricker inte öl och vin till samma måltid. De nämner också kulturella skillnader mellan olika länder, som klimat och tradition.

EU-kommisionären Frits Bolkestein, ansvarig för konkurrensfrågor, kräver att skatten på öl och vin ska vara likvärdig.

Höjd ölskatt otänkbart

Större delen av det öl som säljs i Sverige tillverkas i Sverige, medan vinet importeras. Därför missgynnas utländska vinodlare till förmån för inhemska bryggare, menar Bolkestein, vilket strider mot EU:s konkurrensregler.

Trycket från EU har övertygat helnykteristen Bosse Ringholm om att vinskatten måste sänkas. Den andra utvägen - att höja ölskatten - är otänkbar eftersom ölskatten sänktes just för att minska inflödet av dansk och tysk öl.

Finansdepartementet ville i natt inte kommentera det beslut EU-kommissionen väntas ta i dag.

Vinflaskan blir minst tio kronor billigare

Sänks alkoholskatten med tio kronor per liter innebär det att priset på en 750 ml helbutelj, som i dag kostar runt 60 kronor, med momsen inräknad sänks med tio kronor. Några exempel:

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM