Billy överlevde jättetumör på 1,5 kilo

Kirurgen: Vi trodde aldrig att han skulle klara det

1 av 2 | Foto: JOHANNA PETTERSSON
klarade sig mirakulöst Billy opererades direkt efter förlossningen. I dag mår han mycket bättre än vad familjen vågat hoppas på. "Han hade alla odds emot sig. Jag fattar inte hur läkarna klarade det här", säger Caroline Hallqvist, Billys mamma.
NYHETER

Billy vägde drygt tre kilo när han föddes för tre veckor sedan.

Nästan halva hans vikt var en elakartad tumör.

- Det var ett rent mirakel att han överlevde, säger mamma Caroline Hallqvist, 24.

Ett långt ärr över ryggslutet och ena skinkan skvallrar om dramatiken vid Billys födelse.

Han är liten. Väger bara 1 860 gram. Caroline Hallqvist matar honom med nappflaska. Det han inte orkar få i sig på egen hand får han genom en sond i näsan.

I dag mår han mycket bättre än vad familjen och läkarna någonsin vågade hoppas på.

- Vi trodde aldrig att han skulle klara det här, säger barnkirurg Henrik Ehrén, som opererade Billy på Astrids Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Caroline Hallqvist från Bro var i sjuttonde veckan när hon och sambon Christian Skogh fick veta att deras foster bar på en så kallad teratomtumör. Bara ett barn om året drabbas, men läkarna förklarade att det inte brukar vara så allvarligt.

Tumören vägde 1,5 kilo

- Jag blev jätteledsen men de sa att det inte alls behövde bli cancer. Då var tumören bara två gånger tre centimeter. Ingen visste då att den skulle bli så stor.

Magen växte snabbt. Varje vecka gick Caroline Hallqvist på ultraljud. En kardiolog undersökte regelbundet Billys hjärta. Det var större än normalt eftersom han var tvungen att pumpa blod till den 1,5 kilo tunga tumören också.

Den 21 maj ville Billy ut. Då var det sex veckor kvar till utsatt datum.

Opererades direkt efter förlossningen

Caroline Hallqvist förlöstes med kejsarsnitt. Direkt efter förlossningen opererades Billy. Vanligtvis ligger teratomtumörer, eller "falska tvillingar" som de kallas, inkapslade i ett skyddande hölje. Men Billys tumör var oskyddad och blödde kraftigt.

Dessutom var den elakartad, vilket är extremt ovanligt.

- Han höll på att förblöda för oss. Tumören sprack när man tog ut honom och var helt mjuk. Dessutom hade Billy svårt att levra blodet, säger Henrik Ehrén.

Operationen tog drygt två timmar. Billy fick fem gånger sin egen blodvolym inpumpad i kroppen.

Caroline Hallqvist fick inte se honom förrän efteråt. Slangar och apparater var kopplade till hans lilla kropp. Men tumören var borta.

- Han har återhämtat sig otroligt snabbt. Det är en så stark kille, säger Caroline Hallqvist stolt.

Nästa vecka får Billy äntligen åka hem till pappa och lillebror Oliwer, 3.

- Han hade alla odds emot sig. Jag fattar inte hur läkarna klarade det här, säger Caroline Hallqvist.

Elisabeth Lindham