”Vi borde höja bensinpriset”

NYHETER

Miljöförstöringen måste stoppas.

Och Margot Wallström, ytterst ansvarig för miljön i Europa, är beredd att slåss.

Både mot USA - och mot bilisterna.

BEREDD SLÅSS mot usa - Utsläppen känner inga nationsgränser. Vi enskilda människor kan göra en hel del, säger EU:s miljökommissionär Margot Wallström.

Sakta men säkert håller mänskligheten på att förgöra sig själv. Om inget görs riskerar världen att se helt annorlunda ut redan om 50 år.

Forskarna varnar för epidemier, massflykt och länder som dränks under vattenmassor.

Största hotet mot miljön är växthusgaserna, främst koldioxid från bilar och industrier.

"Inför skatt på flygbränslet"

Margot Wallström, EU:s miljökommissionär, finns med när Europas ledare träffas i Göteborg i helgen. Hon är ansvarig för det miljöprogram som kommissionen arbetat fram och som ska diskuteras. Men hon deltar inte i själva toppmötet, där träffas ländernas presidenter och utrikesministrar.

Hur viktiga är förhandlingarna i Göteborg för att avvärja en miljökatastrof?

- För första gången i EU:s historia ska man behandla en strategi om hållbar utveckling på allvar på ett toppmöte. Nu, äntligen, placeras också miljöfrågorna på bordet där de viktiga besluten tas.

Vi måste minska växthusgaserna, innebär det att jag tvingas ändra livsstil?

- Ja, vi enskilda enkla människor kan göra en hel del. Hushålla med energi, handla miljövänligt, uppmuntra butiken att ta hem gröna produkter, gynna miljövänliga företag och sortera sopor.

Vad kan ni politiker göra?

- Vi kan införa skatt på flygbränslet eller höja bensinpriset. Det borde vi göra, även om folk går i taket. Ingen tror att vi helt kan säga nej till bilismen, men vi måste få miljövänligare bilar med bättre drivmedel och motorer.

"USA släpper ut mest växthusgaser i världen"

Hur ska ni få människor att förstå hur viktig miljöfrågan är?

- Det är en stor utmaning. I internationella sammanhang har jag föreslagit att vi borde enas om en dag eller en vecka när vi informerar över hela världen.

- Många känner: Vad kan lilla jag göra mot klimatförändringarna? Därför är det viktigt att ge exempel på allt från hur jag konsumerar till hur jag kör min bil.

Utsläppen måste minska. Innebär det att u-länderna inte kan industrialiseras?

- U-länderna säger: "Vi är med på förhandlingarna men ni får inte stoppa vår utveckling." Det har vi all förståelse för. På längre sikt ska u-länderna minska utsläppen, men i den här första perioden som gäller 2008-2012 är det inte realistiskt.

Över 100 länder har enats om att minska utsläppen av växthusgaser i Kyotoprotokollet. Men USA vägrar att följa uppgörelsen. Varför är det viktigt att ha USA med sig?

- Utsläpp känner inga nationsgränser och USA släpper ut mest växthusgaser i världen. Men de är mindre benägna att ändra livsstil, att göra det innebär stora kostnader och kräver dramatiska politiska åtgärder. USA vill fortsätta som förut, borra efter mer olja och använda mer fossila bränslen.

"Svårt gå vidare utan USA"

Är det möjligt att gå vidare utan USA?

- Det är möjligt, men svårt. Vi måste erkänna att den här processen är i kris.

- Risken finns att länder som varit tuffa och lojala mot Kyotoprocessen hoppar av och ställer sig på USA:s sida. Det värsta scenariot är att de börjar värva allierade på sin linje och går emot Kyoto.

På torsdag kommer USA:s president Bush till Göteborg. Vilka förhoppningar har EU på mötet?

- Målet är att försöka närma oss varandra och se vad vi kan enas om. Var öppningarna till återupptagna förhandlingar finns och hur vi ska samarbeta i fortsättningen.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM