Polisen slog till mot demonstranterna

Tältlägret i Göteborg blev olagligt i natt

NYHETER

De drygt 50-tal demonstranter som ockuperar området kring Svenska Mässan i Göteborg tänker inte ge sig utan motstånd.

Strax före klockan tio i förmiddags gick polisen in och rensade upp området från demonstranter.

- Vi kommer att gå tillbaka, om vi inte blir inlåsta, säger en av demonstranterna från en av polisens bussar till aftonbladet.se.

De kommande dagarna väntas tiotusentals demonstranter mobilisera sig inför EU-toppmötet i Göteborg. De tältande demonstranterna utanför Svenska Mässan utgör den första prövningen för polisen.

Klockan 09.40 slog polisen till mot de tältande demonstranterna. De bars in i väntande minibussar som transporterar dem till de specialbyggda polisarresterna i Kviberg, i utkanten av Göteborg. Arresterna har byggts upp med tanke på massgripanden i samband med EU-toppmötet.

Under rensningsaktionen sjunger demonstranterna kampsånger.

"Inget har gjort motstånd"

- Det har gått mycket lugnt och sansat till. Ingen har gjort något motstånd, säger Gerg Brantlid i polisens kontaktgrupp för EU-toppmötet.

Elisabeth Ahlin har just omhändertagits av polisen då aftonbladet.se talar med henne. Hon är upprörd över polisen agerande i samband med rensningsaktionen.

- Vi hade klart deklarerat att vi inte hade några som helst vapen eller vassa föremål på oss. Trots detta genomförde de en ingående kroppsvisitation. I flera fall var det manliga poliser som genomförde visitationen på oss tjejer, säger Elisabeth Ahlin.

"Vi ska återvända"

Hon säger att hon inte vet vad som ska hända, men om demonstranterna släpps fria kommer flera sannolikt att återvända till området utanför Svenska Mässan.

- Vi har inte stört någon allmän ordning. Därför finns det ingen anledning att avvisa oss, säger hon.

Vid elvatiden hade polisen burit bort totalt 39 demonstranter. De omhändertogs enligt 13:e paragrafen i polislagen och kan hållas kvar i Kvibergsarresterna i max sex timmar.

Det är ännu oklart om någon av demonstranterna har begått något brott.

Det var vid midnatt som det tillståndsgivna tältlägret intill Svenska Mässan, där EU-toppmötet inleds på fredag, övergick till en ockupation. Under natten valde dock polisen att avvakta.

Tränade inför polisingripande

De drygt 50-tal tältdemonstranter, som kallar sig Göteborgs Ickevåldsnätverk, tränade under hela gårdagen inför det väntade polisingripandet i dag. Med hjälp av diskussioner och rollspel hörs kurser i civil olydnad och passivt motstånd. Att göra sig så tung och klumpig som möjligt, så att polisen inte orkar bära bort demonstranterna.

"Vi ska göra oss tunga"

- Vi ska göra oss så tunga som möjligt. Jag är inte orolig för vad polisen ska göra, jag tar bara ansvar för vårt kollektivs handlingar, sade Daniel Hedkvist från Göteborgs Ickevåldsnätverk till TT.

Under natten har demonstranterna turats om att agera eldvakter, med uppgift att larma de övriga då polisen dyker upp. Göteborgs Ickevåldsnätverk har som mål att få stanna kvar till EU-mötets slut, eftersom de anser att de har lika stor rätt som EU-delegaterna att vara vid Svenska Mässan.

Både polis och demontranter har sagt att de ska försöka ”prata sig ur situationen”. Men demonstranterna har även planer på att genomföra en inklättringsaktion i Svenska Mässan, något som kan förändra den fredliga situationen.

Polisen på väg

Strax före klockan nio i förmiddags dök de uniformerade poliserna upp vid tältlägret. De ringade in demonstranterna och förberedde sig på att rensa området.

Klockan 09.40 påbörjade polisen bortforslandet av demonstranterna. Vid lunchtid var området städat, rensat och förberett för de väntande EU-delegaterna.

20 000 demonstranter

På lördag väntas den största demontrationen under EU-toppmötet. vid Göteborgsaktionen 2001 väntas drygt 20 000 demontranter samlas till demonstrationer och protestmötet. Ett 80-tal olika organisationer deltar för att visa sitt missnöje med EU-politiken.

- Vi vill inte ha någon konfrontation med polisen. All form av våld eller maskering eller annat som kan uppfattas som provokativt är förbjudet, säger Örjan Bergsten, vid Göteborgsaktionens pressgrupp.

Claes Thunblad