Inget spioneriåtal mot ABB-ingenjören

Anhölls för grovt spioneri - nu läggs utredningen ner

NYHETER

Det blir inget åtal mot en anställd på ABB i Ludvika, som greps och anhölls misstänkt för grovt spioneri i slutet av februari i år.

Det beslutade chefsåklagare Tomas Lindstrand i dag.

– Jag har lidit svårt under den här tiden. Det är klart att jag är mycket lättad över att åklagaren lagt ner förundersökningen - även om jag egentligen är mer upprörd nu, säger den nu frikände ABB-ingenjören till Svenska Dagbladet.

Den ABB-anställde 53-åringen anhölls den 19 februari för grovt spioneri, misstänkt för att på uppdrag av dåvarande Sovjetunionen och Östtyskland ha spionerat mot vitala svenska intressen.

Bland annat misstänktes han för att ha lämnat ut säkerhetsklassade uppgifter från sin arbetsplats, ABB, där han var anställd som ingenjör.

Spionaget skulle ha pågått under 22 års tid. Den ABB-anställde riskerade livstids fängelse.

I dag friades han helt från misstankarna.

- Man har anledning att vara mycket kritisk mot SÄPO, säger 53-åringens advokat, Tomas Nilsson, till aftonbladet.se.

Inte tillräckliga bevis

53-åringen släpptes på fri fot redan några dygn efter gripandet. Chefsåklagare Tomas Lindstrand förklarade dock att spionmisstankarna mot honom kvarstod. Den Svenska säkerhetspolisen, SÄPO, genomförde husrannsakan på 53-åringens arbetsplats, i hans bostad och på sommarstället. Ett tiotal förhör genomfördes med den misstänkte.

I dag meddelade Tomas Lindstrand att utredningen läggs ned. SÄPO, har inte lyckats få ihop tillräckligt med bevismaterial för ett åtal.

53-åringens advokat, Tomas Nilsson, är mycket kritiskt till SÄPO:s agerande i spionaffären.

- De har haft en mycket okritisk inställning til misstankarna som riktats mot min klient. Man har anledning att vara mycket kritisk mot den svenska säkerhetspolisen, säger Tomas Nilsson till aftonbladet.se.

Han har ännu inte tagit ställning till om han och 53-åringen kommer att begära skadestånd för den tid 53-åringen suttit i häkte.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand vill dock inte medge att några misstag begåtts i hanteringen av spionerimisstankarna.

- När en sådan här misstanke uppstår är jag skyldig att utreda om det finns grund för anklagelserna. Man kan väl säga att det var bra att det inte fanns någon grund för dem, säger Lindstrand till TT.

Han vill inte närmare orda om hur misstankarna mot 53-åringen uppstod, men säger att informationen kom från Tyskland.

Den 53-årige mannen har drabbats hårt av spionanklagelserna. Han har varit psykiskt nedstämd under rättsprocessen. Hna fattade inte ens först att anklagelserna gällde honom själv.

- Jag satt i förvar hos polisen och hörde från TV:n att en spion gripits. Kunde väl aldrig ana att nyheten gällde mig. Att jag skulle vara den värsta människa som funnits i Sverige på länge, säger han till SvD.

För ABB:s del är affären nu över. Det konstaterar företagets informationsdirektör Ola Thorén.

- Vår bedömning är att vi inte lidit någon som helst skada, varken tekniskt, ekonomiskt eller på annat sätt. Vi konstaterar också att misstankarna inte rört industrispionage, säger Thorén till TT.

Mannen har under utredningstiden varit sjukskriven, ''på eget initiativ'' enligt Ola Thorén. ABB kommer nu att erbjuda honom att gå tillbaka till sitt arbete.

Den 53-årige mannen har ofta funderat på varför just han blev utpekad som östspion men inte hittat någon förklaring - bara kommit fram till en sak:

- Att jag inte kan förstå. Och än mindre att det var den tyska polisens samarbete med den svenska som låg bakom aktionen mot mig, säger han.

Claes Thunblad, Annika Sohlander