Bakslag i rätten för Ace of Base-stjärnan

NYHETER

Ace of Basestjärnan Jonas Berggren fölorade i dag tvistemålet mot bryggföreningen i Hovrätten.

Det innebär att Popstjärnan måste riva den brygga han byggde utanför sin villa i Långedrag, och kraftigt förminska den andra.

Dessutom tvingas han betala Vässingsö båtförenings rättegångskostnader á 100 000 kronor.

-  Nu är ordningen återställd men det finns ingen som orkar känna någon glädje över det här i dag, säger bryggföreningens juridiska ombud Lars Hök till Aftonbladet nätupplaga.

Foto: ANDERS DEROS
Jonas Berggren.

I dag avgjorde den långdragna tvisten mellan Ace of Base-stjärnan Jonas Berggren och Vässingsö Bryggförening. Popstjärnan Jonas Berggren drog det kortaste strået.

Bryggföreningen vann på alla punkter och hovrätten fastställde att Vässingsö Bryggförening har bättre rätt till området.

På en liten punkt fick Jonas Berggren och två av hans grannar rätt. Det finns en gammal kvarvarade servitutsrätt.

- Det innebär att de får behålla en brygga som sticker ut fem meter i vattnet och den kan rymma mindre båtar i ordets rätta bemärkelse och inte de jättelika farkoster som de själva haft där tills nu, säger bryggföreningens juridiska ombud, Lars Hök.

Berggren har tidigare dömts för egenmäktigt förfarande då han på eget bevåg rev en brygga. Målet skulle först överklagas men drogs senare tillbaka av Berggren.

Dagens mål var ett tvistemål som gällde nyttjanderätten till området.

Verkställigheten av domslutet innebär att de bryggor som inte omfattas av servitutet ska tas bort.

- De byggde två stora bryggor. Den ena ska tas bort helt, av den andra kommer att återstå cirka fem meter, säger Lars Hök.

Jonas Berggren har sålt fastigheten vid Långedrag till ett bolag som ägs av honom, Join The Music AB, själv för flera miljoner.

Stämdes av grannar

Förutom att fastställa tingsrättens dom dömdes Jonas Berggren dessutom till att betala bryggföreningens rättegångskostnader.

- Det var det viktigaste av allt eftersom de hade ett konkurshot hängande över sig tidigare på grund av den rättegångskostnad de blev ålagda i tingsrätten på cirka 300 000.

En av de grannar som stämt Jonas Berggren är Elinor Hartung som bott på ön sedan 1970. Hon jämställde vid rättegången rivningen av bryggan med "en våldtäkt på min dotter". Efter domen i går sa hon:

- Det är klart att han blev fälld för övergreppet, har hon tidigare sagt till Aftonbladet. Jag är uppväxt på den här bryggan. Jag har varit här sedan jag var fem och allt sjöliv utgick härifrån.

Rev bryggan själv

1995 köpte Jonas ett hus med brygga och båtplats i Långedrag. Vid bryggan låg en äldre brygga som ägdes av en bryggförening.

Men bryggan var för liten för hans 20-metersracer "Marilyn". Han försökte övertala föreningen att flytta sin brygga. 1996 fick han nog och rev den tillsammans med en kamrat. Föreningen stämde honom.

Vid rättegången sa Jonas Berggren:

- Det känns som det är gottigare att bråka med mig eftersom jag är en offentlig person. Det tycker jag är dåligt. Men det viktigaste är att jag vet att allt jag gjort är rätt.

– Det var väldigt illa av dem att ta rätten i egna händer i stället för att gå den legala vägen. Det hade kunnat ordnas snyggt och prydligt utan all denna blodsutgjutelse alla dessa konstmanövrar, säger Lars Hök.

Annika Sohlander