Fem gripna misstänka för EU-sabotage

NYHETER

Fem personer från Danmark har gripits i Göteborg skäligen misstänkta för förberedelse till grovt sabotage och grov misshandel.

Enligt polisen handlade det om någon form av aktion mot EU-toppmötet.

Personerna greps i en lägenhet och samtidigt beslagtogs föremål "ämnade att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa".

De fem männen och kvinnorna, som är födda i slutet av 1970-talet, och danska medborgare greps i en lägenhet vid fyratiden på i morse, meddelade Göteborgspolisen vid en presskonferens i dag. Samtliga fem anhölls senare under förmiddagen, misstänka för förberedelse till grovt sabotage. Senare utökades brottsmisstankarna till att gälla även förberedelse till grov misshandel.

Detta efter att föremål belagtagits i lägenheten.

- Det är inte vapen, utan föremål som är ämnade att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa, säger kammaråklagare och förundersökningsledare, Thomas Ahlstrand till Aftonbladet.se.

Vad de gripna planerade vill inte polis och åklagare gå in på, inte heller vem våldet skulle riktas mot.

– Det rör ingen bestämd krets men troligen hade det de planerade med EU-toppmötet att göra, säger Thomas Ahlstrand.

De beslagtagna föremålen har skickats till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, för analys. Om det handlar om vapenbeslag eller någon form av sprängämnen vill dock polisen inte bekräfta.

De fem personerna förhörs under dagen. De är inte kända av polisen sedan tidigare. Sannolikt kommer de fem att häktas under morgondagen.

- Det här är allvarligt och handlar inte om något pojkstreck, säger han.

Huruvida de fem anhållna har något att göra med tillsalaget av en stor mängd vapen vid en poisrazzia i Ungdomshuset i Köpenhamn, vill inte Thomas Ahlstrand uttala sig om, ennligt TT.

Där hittades runt 90 molotovcocktails, 30 järnstänger och slangbellor. Där hittades dessutom något som misstänks vara rörbomber och armborst med stålkulor som ammunition.'

DE vapnen skulle användas av autonoma aktivister vid EU-toppmötet i Göteborg enligt rörelsen Antifascistisk aktion (AFA).

Claes Thunblad, Annika Sohlander