”Posener har synts i Stockholm”

Förre rikskrimchefen: Han besökte sin dotter

NYHETER

Joakim Posener, den huvudmisstänkte i Trustorhärvan, har synts i Stockholm.

Det hävdar Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström i en intervju i tidningen Vision.

Enligt Tommy Lindström har Joakim Posener flera gånger synts i Sverige. Senast i julas, då han ska ha besökt sin svenska dotter.

Troligen reste Posener till Brasilien efter Trustorkuppen för tre år sen. Men idag uppehåller han sig snarare i USA, säger Tommy Lindström, som hävdar att det inte är några som helst problem för Posener att röra sig över gränserna med falskt pass.

Men statsåklagare Bo Skarinder tar uppgifterna med en nypa salt.

- Det finns hela tiden tips från personer som påstår att de har sett honom, men om han har varit här eller inte det kan jag inte kommentera, säger han.

- Jag skulle vilja veta grunden för Tommy Lindströms påståenden.

Plundrades på en halv miljard

Det var 1998 som investmentbolaget Trustor plundrades på en drygt halv miljard kronor. 417 miljoner kronor har hittats på ett konto i Luxemburg, men resten av pengarna är fortfarande spårlöst försvunna - liksom Joakim Posener.

I förra veckan dömdes två av hans medmisstänkta, Peter Mattsson och Thomas Jisander, till långa fängelsedomar för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Men huvudmannen, Joakim Posener, är alltså fortfarande på fri fot.

Polisen har vid flera tillfällen fått tips om han setts i Sverige, men enligt polisen har dessa vittnen snarare sett Poseners porträttlike bror än Posener själv.

Fredrik Rundkvist