Internet revolution för traditionella företag

”Lika revolutionerande som Columbus upptäckt att jorden är rund”

NYHETER

IT-krisen må skapa problem på sina håll, men de stora företagen är ännu bara i början på sin IT-revolution och inget tyder på att investeringsviljan sviktar.

De stora traditionella företagen står för 60-70 procent av IT-företagens omsättningar och allt större andel av investeringarna handlar om IT.

- De traditionella företagen må ha varit försiktiga i starten. De förstod vilka stora förändringar Internet innebär för hela företaget när det ska börja användas på allvar.

- Men nu kommer de på allvar och affärslivet kommer inte att bli sig likt igen, konstaterar professor Dag Ericsson, expert på e-logistik och handel vid Skövde universitet.

Uppfattningen stödjer också en "IT-barometer" från mjukvaruföretaget Izodia. 1 000 svenska storföretag har fått svara på frågor om hur de ser på sina IT-investeringar, nuvarande och planerade.

- Vi kan se hur det hela tiden skapas nya projekt och att det går med en rasande fart inom den svenska storindustrin, säger Izodias försäljningschef Per Åberg, när han kommenterar det ännu inte färdiga resultatet.

Tungfotad industri häcklades

För två år sedan kritiserades den traditionella industrin för att vara tungfotad och häcklades för att missa IT-tåget. Snabba, unga IT-frälsta företagare skar investeringsguld med smörkniv så fort de andades IT, Internet och e-handel.

- Det tråkiga var bara att de inte klarade av att svara på frågan vad de ville med sin affärsidé och inte heller varför den skulle lyckas, säger Dag Ericsson.

Utvecklingen sker i stället inom traditionell industri och handeln mellan företag. Det handlar inte heller bara om att bygga en e-handelsplats. Företagen byggs om inifrån och med teknikens hjälp knyts all verksamhet ihop. Från inköp. marknadsföring, anställdas information, kunders önskningar, nya order, leverans, skapa nya samarbeten...

”Kommer snabbt och massivt”

- Den utvecklingen kommer snabbt och massivt och är lika revolutionerande för näringslivets organisering som Columbus upptäckt att jorden är rund, säger Dag Ericsson.

Förändringen som nu drar genom de stora företagen både i Sverige och utomlands gör att stora delar av investeringarna i dag är "mjuka" investeringar på IT-system, utbildning och så vidare.

Företagen Sandvik och SKF, som enligt Dag Ericsson tidigare varit mardrömsföretag att handla av, är numera med IT-stöd drömföretag att samarbeta med via marknadsplatsen på nätet. Sandvik sköter i dag 17 procent av sina order via marknadsplatsen på nätet och har därmed sänkt kostnaderna för orderhantering med 30 procent.

IBM sparade 17 miljarder

Jätten IBM har enligt Dag Ericsson genom att bygga sin e-marknadsplats och använda IT inom företaget gjort besparingar motsvarande 1,7 miljarder dollar (17 miljarder kronor).

Men för att spara pengar måste man också satsa pengar. Och det är den största orsaken till att företag enligt IT-barometern inte satsar än mer.

- Man vill tjäna igen pengarna snabbt, inom sju månader, och prislappen brukar börja kring sex miljoner kronor, vilket många företagsledningar upplever som inte prisvärt, konstaterar Pär Åberg.

Anders Lignell/TT