Carl Bildt ska lämna riksdagen

Sitter kvar fram till nästa val

NYHETER

Förre moderatledaren Carl Bildt har tackat nej till att kandidera till riksdagen inför nästa års val.

Men det politiska arbetet släpper han inte helt.

Foto: AP
Carl Bildt i internationellt sammanhang, där han synts mest under senare år. Här på presskonferens i Bryssel om Natos nya sändebud i Serbien. Från vänster George Robertson, Nato, Carl Bildt, FN-sändebud, Anna Lindh, svensk utrikesminister, Javier Solana, EU:s ”utrikesminister”, och Christopher Patten, EU-kommissionär för utrikesfrågor.

Carl Bildts beslut innebär i viss mån slutet på en nästan trettio år lång karriär som aktiv moderatpolitiker i Sverige. En tid krönt med en statsministerpost mellan 1991 och 1994. Tiden som riksdagsledamot har han varat i ett kvartssekel. Något som varit både spännande och viktig tid anser han. Och Carl Bildt lämnar inte politiken helt och hållet.

- Jag utesluter inte att han fortsätter med politik som partimedlem i en friare roll, säger Stockholmsmoderaternas ordförande H G Wessberg, till Svenska Dagbladets nätupplaga.

En beskrivning som Bildt själv skriver under på:

- Har man en gång blivit engagerad för idéer man tror på på det sätt jag blivit, så fortsätter det engagemanget, även om formerna växlar. Jag kommer att förbli en både aktiv och engagerad moderat, skriver Carl Bildt i ett elektroniskt brev till TT.

Svara på frågor via telefon vill han inte göra på tisdagskvällen.

Lång process

Att kommunicera via e-post har kommit att bli ett kännetecken för Bildt. Exempelvis sker kommunikationen med allmänhet och väljare sedan många år via ett veckobrev i elektronisk form.

Förutom modern Informationsteknik har internationella frågor spelat stor roll för Carl Bildt. 1995 utsågs han till EU:s fredsförhandlare i det forna Jugoslavien och har sedan dess arbetat för freden i området.

Bildts beslut att inte kandidera till riksdagen är ingen plötslig ingivelse.

- Jag lämnade beskedet för några månader sedan i samband med att jag fick förfrågan om att bli nominerad för ytterligare en mandatperiod. Det var åtskilliga som ville det, men jag sade då att jag inte står till förfogande, skriver Bildt i e-brevet.

Fått kritik

Carl Bildt har fått kritik för att han fortsatt att uppbära riksdagslön på 40 000 kronor i månaden trots att hans närvaro i riksdagen varit ytterst sporadisk. Han har heller inte deltagit i skatteutskottets arbete där han är suppleant.

Men att den typen av kritik skulle påverka hans val att inte ställa upp igen avvisar han bestämt. Han tror att arbetat för freden på Balkan är något som många anser är ett viktigt arbete. Han anser för övrigt att det är viktigt för alla riksdagsledamöter att ha andra uppdrag än att trycka på knappar i riksdagen.

Carl Bildt har själv varit fullt sysselsatt utanför riksdagshuset under de senaste åren. Halvtidsuppdraget som FN-rådgivare på Balkan har varvats med flera styrelseuppdrag i näringslivet. Mest omtalat är det i Lundin Oil som blivit hårt kritiserat under den senaste tiden. Kritiken mot oljebolaget har handlat om exploatering och folkfördrivning i Sudan.

Varg Gyllander/TT Varg Gyllander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM