Finland deppar – börsen rasar

NYHETER

Nokia störtdök på börsen

Dopnings-VM i Lathis

Finalförlust i hockey-VM

Häkkinens "motorstopp"

Finland deppar. Eländena avlöser varandra.

Nu rasar till och med nationalklenoden, stora trygga, framgångsrika Nokia.

Det blåser snåla vindar över Finska viken.

Formel 1-stjärnan Mika Häkkinen är bara en skugga av sitt tidigare jag, hockeylejonen gick på en ny finalförlust i VM, för att inte tala om dopnings-VM i Lahtis, skandalen som finländarna aldrig lär komma över.

Och nu är Finlands ekonomiska stolthet Nokia och hela IT-branschen i gungning. Nokias vinstvarning i går fick börsen i Helsingfors att rasa mer än någonsin tidigare på en dag: 16 procent. Nokias värde sjönk med 23 procent, eller mer än 300 miljarder kronor på bara några minuter.

Osäkerheten sprids

Detta bara en dag efter att Finlands motsvarighet till Telia, Sonera, hamnat i kris när bolagets vd helt överraskande meddelade att han avgår. Redan tidigare har bolagets aktie rasat i botten.

Mindre finländska IT-företag går i konkurs varje vecka. Men att Nokia också skulle dras med, det hade nog inte den vanliga finländaren trott. Nu sprids en osäkerhet över hela Finlands ekonomi.

Nokia dominerar helt och hållet det finländska näringslivet. Finska staten och snart sagt varje finländsk kommun har håvat in miljarder i skatteintäkter, när kommuninvånarna gjort försäljningsvinster på sina Nokiaaktier eller när Nokiaanställda betalat skatt på sina optioner.

Nokias fall kom efter att bolagets vd Jorma Ollila i går eftermiddag gick ut med ett meddelande om vinstvarning. Enligt börsmeddelandet ökade Nokias försäljning under det andra kvartalet med mindre än tio procent, mot väntade 20 procent. Orsaken sägs vara nedgången i USA:s ekonomiska tillväxt.

Låter sig inte nedslås

Minskningen var väntad, men enligt börsanalytiker var minskningen av försäljningen större än väntat. Därav den häftiga reaktionen på börsen.

- Det blir ändå knappast några uppsägningar. Nokia har inte sådant onödigt fläsk som Ericsson nu håller på att skära bort, säger Mika Paloranta, börsanalytiker på Merita.

Analytikern Jussi Hyöty på FIM ser Nokias vinstvarning närmast som marknadens problem, inte Nokias. Han väntar sig att Nokias aktiekurs nu stabiliseras på en realistisk nivå.

Nokias vd, Jorma Ollila, låter sig inte heller nedslås, utan försöker sprida optimism bland sina landsmän.

- Vår marknadsställning har stärkts och vi har fortsättningsvis ökat vår effektivitet. Vi går framåt mer optimistiska än någonsin, sa han överraskande på ett seminarium i går.

Tommy Westerlund , Helsingfors