En av de anhållna hade presskort

Fem danskar misstänks ha förberett attentat mot toppmötet

NYHETER

GÖTEBORG

Tre män och två kvinnor från Danmark misstänks ha förberett ett attentat mot EU-mötet.

I deras lägenhet hittades en sorts granatkastare som kan användas för att slunga iväg brandbomber.

En av kvinnorna är journalist och hade rätt att delta i pressmöten med George W Bush, Romano Prodi och andra höga politiker.

Kammaråklagare Thomas Ahlstrand .

Klockan fyra på tisdagsmorgonen slog polisen till mot en lägenhet i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. I lägenheten fanns de fem danskarna, som greps och fördes till polisstationen.

Här hittade polisen en sorts granatkastare som kan användas för att slunga iväg brandbomber.

Enligt vad Aftonbladet erfar hittades också misstänkt explosivt material. Det ska analyseras av Statens kriminaltekniska laboratorium.

- Vi har hittat föremål som är ägnade att användas som vapen mot liv och hälsa, säger kammaråklagare Thomas Ahlstrand.

Förnekar alla anklagelser

Danskarna är i åldrarna 20-30 år. De sitter anhållna som misstänkta för förberedelse till grovt sabotage och förberedelse till grov misshandel.

Polisen påstår sig ha uppgifter om att gruppen planerade att slå till mot "ett visst objekt". Själva förnekar de alla anklagelser.

Källor inom polisen uppger att en av de anhållna kvinnorna bar presskort vid gripandet. Det ger henne möjlighet att ackreditera sig som journalist till EU-mötet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var kvinnan ackrediterad, men polisen ville i går inte bekräfta detta.

Hon skulle därmed ha rätt att gå innanför avspärrningarna vid Svenska Mässan samt vara med på pressmöten, som torsdagens presskonferens med statsminister Göran Persson, USA:s president George W Bush och kommissionens ordförande Romano Prodi.

Hade tillträde till presscentret

- De ackrediterade journalisterna har tillträde till hela presscentret som ligger i mässområdet, säger Ingrid Iremark, chef för UD:s pressenhet.

2 500 journalister har ansökt om ackreditering. Varje sökande kontrolleras i Säpos register.

I går gjorde ett stort antal poliser i EU-kommenderingen samt Säpo flera tillslag i centrala Göteborg. Polisen sökte efter vapen och aktivister som kunde misstänkas planlägga sabotage.

I Linnéstaden slog polisen till mot ett hus där tre bostadskollektiv finns. Flera ungdomar fördes bort och lokalerna söktes igenom.

Andreas Harne