90 000 skrev på för hästarna

”Stoppa de vidriga transporterna”

NYHETER

SKARA

Jordbruksminister Margareta Winberg tappade nästan politikermasken när hon möttes av demonstrationståget, anfört av OS-ryttarna Malin Baryard och Helena Lundbäck.

- Margareta, du måste stoppa de vidriga transporterna av slakthästar, vädjade ryttarna och lämnade fram protestlistor med 90 000 namn.

Foto: KAI REHN
OS- ryttarna Malin Baryard och Helena Lundbäck lämnade i går över listor till jordbruksministern med 90 000 namn i protest mot hur slakthästar hanteras.

Aftonbladet avslöjade i vintras hur svenska hästar utsätts för svåra lidanden under transporter ner till slakterier i bland annat Italien och Frankrike.

Varje år "försvinner" spårlöst 5 000 sjuka och gamla hästar ut ur Sverige. Högre slaktpriser utomlands, öppna tullgränser inom EU och stor efterfrågan på hästkött i Sydeuropa har skapat en grym och illegal marknad.

- Det gör ont att se hur hästarna behandlas.

- Mina hästar ska dö värdigt, helst hemma på gården, när den dagen kommer, säger Malin Baryard.

När ridsportens protesttåg i går nådde Skara och den pågående EU-konferensen, klev ponnyryttaren Ellinor Simberg upp på Djäknescenen och spände ögonen i Margareta Winberg:

Ministern lovade krafttag

- Bara tanken att det skulle kunna vara min ponny känns fruktansvärd. Det är dags att du gör något - NU!

Margareta Winberg lovade krafttag:

- Men tyvärr är det inte så enkelt - alla EU-länder har inte samma inställning som Sverige.

När Aftonbladet skrev om slakttransporterna lovade du att agera - vad har hänt?

- Vi har tillsatt en utredning som ska undersöka möjligheten att införa mobila slakterier i Sverige. Och vid EU-kommissionens möte nästa vecka hoppas jag på en resolution om skärptare regler för djurtransporter.

Ebba von Essen