"Motorn dog, planet dök 2000 meter"

Ingvar Oldsberg i flygdrama mitt ute på Östersjön

NYHETER

Det lilla flygplanets ena motor dog mitt över Östersjön.

Trycket på bensinmätarna rasade. Piloten larmade flygtornet i Visby.

- Han dök två tusen meter för att kunna landa, säger Ingvar Oldsberg, som var med ombord.

Piloten Tage Andreasson trodde först att den andra motorn också var på väg att lägga av. 3 000 meter upp i luften och med nästan en kvart kvar till landningsbanan i Visby hade de störtat rakt i havet.

- Då hade vi varit riktigt illa ute. Det obehagliga var att jag inte visste vad problemet var. Ingenting jag gjorde hjälpte, säger Tage Andreasson.

"Piloten var likblek"

Ingvar Oldsberg, 56, just nu vikarierande programledare för Bingolotto, satt längst bak i det lilla privatplanet på väg från Göteborg till Visby. Han hade precis somnat när motorn stannade och planet började rycka.

- Piloten var alldeles likblek i ansiktet när han vände sig om och berättade att den ena motorn hade stannat. Han hade aldrig varit med om något liknande trots sina 13 000 flygtimmar, säger Ingvar Oldsberg.

Oldsberg och det tre man starka teamet från Bingolotto kunde bara se på när de två piloterna kämpade för att hålla planet kvar i luften.

Stämningen ombord blev mycket stressad. Först befarade Tage Andreasson att bränslet var förorenat vilket skulle betyda att båda motorerna var på väg att dö.

I själva verket hade förbindelsen mellan bränsletankarna gått sönder.

- Det var maximal otur. Jag hade varken bränsle från den ena eller den andra tanken. Det händer inte ens en gång på miljonen, säger Tage Andreasson.

Planet låg kvar på samma höjd hela vägen in över Visby. Tage Andreasson valde att köra på det bränsle som ändå läckte igenom.

När landningsbanan närmade tvingades han gå ned mycket snabbare än vanligt.

- Han fick göra ett skutt ned. Öronen tog rejält med stryk, säger Ingvar Oldsberg.

Oldsberg skakad

På Visby flygplats väntade brandbilar och ambulanser. Ingvar Oldsberg och hans team var skakade, men kunde lämna Visby som planerat.

- Jag reagerade mest i efterhand när piloten berättade hur farligt det faktiskt hade varit.

Trots gårdagens drama flög Ingvar Oldsberg till Stockholm i går kväll. Dock i ett vanligt inrikesplan.

- Jag är fatalist. Om något ska hända så händer det. Man kan inte gå omkring och vara rädd, säger han.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM