Popstjärnans brygga rivs

Ace of Base-Jonas förlorade mot grannarna i rätten

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Bryggan har börjat rivas Ace of Base-stjärnan Jonas Berggren förlorade bryggstriden i hovrätten. Berggren tvingas betala 100 000 för rättegångskostnader till sina grannar, och kronofogden har redan börjat riva bryggan.
NYHETER

GÖTEBORG

Var ska Ace of Base-stjärnan Jonas Berggren nu lägga sin jättelika lyxiga motorbåt?

I går förlorade han mot bryggföreningen i hovrätten.

Kronofogdens folk har redan börjat riva popstjärnans bryggor, planka för planka.

Jonas Berggren, 34, flyttade till mondäna Långedrag i västra Göteborg för några år sedan. I går avslutades hans senaste strid mot Vässingsö bryggförening. Hovrätten slog fast att föreningen, med ett tjugotal medlemmar, hade bättre rätt till en strand-remsa och vattenområde utanför Berggrens hus.

Advokat Hans Josefson är ombud för popstjärnan. Han skakar på huvudet åt hovrättens dom.

- Vi är högeligen förvånade, säger han.

Bara en stump blir kvar

Jonas närmaste granne Nils Wendels har också haft sin jättebåt vid de två bryggorna utanför husen. Nu lär han och Jonas få se sig om efter ny plats att förtöja vid. Om föreningen får som den vill blir det bara en liten bryggstump på fem meter kvar.

Advokat Lars Hök, ombud för föreningen och själv medlem i den, säger:

- En orätt har rättats till. Rent personligen tycker jag att det är bra att vi har nått vägs ände.

Bryggföreningen har ett arrendeavtal med kommunen från 1981. Berggren och hans granne har en servitutsrätt. Den har följt fastigheterna sedan 1945.

Rivningen började i går

Hovrätten kom fram till att arrendeavtalet har företräde. Servitutet gäller bara en mindre del av området. Det fastslog också Vattenöverdomstolen i en dom 1997. Det är den domen som bryggföreningen nu har bett kronofogden om hjälp att verkställa.

I går började rivningen. Men popstjärnans advokat har begärt hos tingsrätten att det ska stoppas. Hänger ni med?

Jonas Berggren och hans granne får betala motpartens rättegångskostnader i hovrätten: 100 000 kronor. Kostnaderna i tingsrätten får var och en stå för själv.

- Vi överklagar, säger advokat Hans Josefson.

Om Högsta domstolen ger prövningstillstånd går parterna ytterligare en rond.

Under tiden har kommunen sagt upp arrendeavtalet. En nytt börjar gälla vid årsskiftet. Bryggföreningen får mindre utrymme och Berggren mer. Precis tvärtemot hovrättens dom i går.

Kerstin Danielson