Bostad Direkt anklagas för olaglig avgift

Foto: PONTUS TIDEMAN
FUNDERAR PÅ ANMÄLAN Elisabet Lönngren, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, förklarar att man funderar på att polisanmäla Bostad Direkt för den nya avgift företaget infört.
NYHETER

Det är förbjudet för privata bostadsförmedlare att ta ut köavgift.

Bostad Direkt anklagas nu för att kringgå den lagen.

- Vi har polisanmält dem tidigare. Vi har ännu inte bestämt oss för om vi ska göra det igen, säger Elisabet Lönngren på Hyresgästföreningen.

Den skriande bostadsbristen i Stockholm innebär lysande tider för privata bostadsförmedlingar.

Alla har inte varit seriösa och ett flertal ärenden har hamnat hos polisen och Konsumentverket. Oftast har det handlat om att bostadsförmedlarna tagit ut höga avgifter utan att förmedla någon lägenhet.

De enda avgifter som de privata förmedlingarna enligt lag får ta ut är max 2 000 kronor för en anvisad lägenhet. För ett hyresrum är det 700 kronor.

- De kan ta ut den avgiften i förskott. Men då ska pengarna placeras på ett klientmedelskonto helt skilt från den övriga verksamheten och lämnas tillbaka så fort kunden kräver det, säger Sverker Thorslund, avdelningsdirektör på Konsumentverket.

Ny tjänst kostar 995 kronor

Bostad Direkt, den största privata bostadsförmedlaren i landet, har nu åter hamnat i hetluften. De införde i går en ny tjänst som går ut på att bostadssökande erbjuds att sätta in en annons på Bostad Direkts hemsida. Kunden får också en lista på fastighetsägare som uppges ha lediga lägenheter. Det kostar 995 kronor.

Enligt Elisabet Lönngren, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm, är detta inte något annat än ett simpelt försök att komma runt lagen om avgifter.

- För dem är det bara ytterligare ett sätt att sko sig på bostadsbristen. Vi kommer att bevaka det här mycket noga, säger hon.

På Bostad Direkt säger delägaren Peter Palmqvist att tjänsten inte är en bostadsförmedling utan en annonsportal.

- Människor kan sätta in annonser här som i vilken tidning som helst. Vi har kollat med jurister och det är inget juridiskt fel med att ha annonser på hemsidan, säger han.

Sverker Thorslund anser dock att tjänsten har betydande likheter med ett tidigare fall där en bostadsförmedlare dömdes till böter av både tingsrätt och hovrätt.

Olle Castelius