EU-hot får Ringholm att sänka vinskatten

NYHETER

Regeringen viker sig för EU i vinfrågan.

Finansminister Bosse Ringholm kommer att föreslå en sänkning av vinskatten redan i sommar - för att undvika en domstolsprocess.

Foto: STEFAN NILSSON
vill sänka Finansminister Bosse Ringholm aviserar en sänkning av vinskatten.

Regeringen är nu satt under hård press från EU-kommissionen. Om inget sker inom två månader blir de svenska alkoholskatterna en sak för EG-domstolen.

Där kommer EU-kommissionen sannolikt att vinna. Kommissionen har tidigare vunnit liknande processer mot Belgien och Irland.

En första sänkning med fem kronor

Bosse Ringholm reagerade i går på kommissionens varning med att avisera om en sänkning av vinskatten redan i sommar. I den första omgången handlar det om fem kronor litern.

Regeringen och vänsterpartiet vill till varje pris undvika en domstolsprocess eftersom EG-domstolen då kan besluta om en mycket större sänkning än om regeringen lyckas nå en förhandlingslösning. Miljöpartiet vill driva fallet till domstol, men Bosse Ringholm kommer att lägga fram sitt förslag oavsett om miljöpartiet är med eller ej.

Strider mot konkurrensregler

Frits Bolkestein, EU-kommissionär ansvarig för skattefrågor, har under lång tid ansett att de svenska alkoholskatterna gynnar inhemsk öl på bekostnad av importerat vin, vilket strider mot EU:s konkurrensregler.

Jens Kärrman