Nytt projekt ska ge våld- täktsoffer bättre hjälp

NYHETER

De ljusa sommarnätterna i Stockholm har en mörk baksida.

När folk vistas mer ute ökar också antalet våldtäkter.

Nu ska de som drabbats få hjälp genom en unikt samarbete.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
SAMARBETE Socialborgarrådet Kristina Axén Olin med nyfött barn presenterade "Team för våldtagna kvinnor", ett samarbete mellan Alla kvinnors hus och socialförvaltningens Kriscentrum för kvinnor.

Antalet anmälda våldtäkter i Stockholms län ökade med 32 procent mellan 1999 och 2000. Den största delen av anmälningarna kommer in under sommarmånaderna.

Ska förbättra mottagandet

Nu ska "Team för våldtagna kvinnor" förbättra mottagandet av de kvinnor som söker hjälp.

- Vi har aldrig tidigare arbetat med en så riktad insats som den här, säger Lena Karlsson från Alla kvinnors hus i Stockholm.

Teamet är ett samarbete mellan Alla Kvinnors hus, som är en ideell förening, och Kriscentrum för kvinnor, som är socialförvaltningens verksamhet.

Det kommer bland annat att finnas jourtelefon, tillgång till personal för samtal och stöd för anhöriga. Personalen kommer också att gå ut till ungdomar och prata om problematiken.

Samarbetet pågår under tre år

Samarbetet pågår under tre år och finansieras av Stockholms stad. Runt en miljon kronor om året kommer att läggas på projektet. Pengarna kommer att delas lika mellan Alla Kvinnors Hus och Kriscentrum för kvinnor.

- Vi är glada över att vi kan genomföra det här projektet, säger Lena Karlsson, det har börjat bra. Kanske kan det här bli en modell för framtida samarbetsformer.

Lina Pihl