Suzan, 16, är lycklig igen

Efter tre års kamp får hon återse sin familj

NYHETER

Suzan Shamon, 16, är lycklig.

Efter tre års kamp ska hon äntligen få återförenas med sina syskon och föräldrar.

- Hon ska inte behöva välja mellan sin hälsa och sin familj, säger Britt-Louise Gunnar på Utlänningsnämnden.

Foto: roger schederin
får återförenas Suzan Shamon, 16, ska nu få återförenas med sin familj. Suzan har svår diabetes och är nästan blind och hon är helt beroende av den sjukvård som hon kan få i Sverige men som inte finns i Irak. För tre år sedan flydde hon och hennes faster till Sverige. Sedan dess har kampen pågått för att få hit hennes familj. Foto: Roger Schederin

För sex veckor sedan berättade Aftonbladet om Suzan Shamons svåra situation - nu säger hon glädjestrålande:

- Jag är så lycklig, jag kan knappt tro att det är sant. Tack Aftonbladet och alla andra som hjälpt till.

Suzan Shamon har svår diabetes och bara tio procents syn kvar. För tre år sedan, när hennes farbror mördades samtidigt som Suzans behov av modern sjukvård blev för stort, flydde hon och hennes familj från norra Irak.

Försökte köpa insulin - greps

Men i Turkiet greps alla utom Suzan och hennes faster, när pappa Gorges skulle försöka köpa insulin till sin dotter. Suzan och hennes faster lyckades ensamma ta sig till Sverige.

Då var hon 13 år - nu är hon 16. Det har varit ensamma år då hennes olika sjukdomar förvärrats avsevärt. I dag är hon helt beroende av den sjukvård som finns i Sverige, men som saknas i Irak.

Familjen har hon inte kunnat träffa, den har gömt sig i en källare i Istanbul i Turkiet. Tillsammans med Suzans vänner, lärare och skolkamrater har de kämpat för att få återförenas med henne i Sverige.

Migrationsverket avslog ansökan

För några månader sedan såg det mörkt ut, när Migrationsverket avslog familjens ansökan.

Men i fredags kom glädjebeskedet: Utlänningsnämnden har beslutat att låta familjen komma till Sverige. Huvudskälet är att Suzan inte ska tvingas välja mellan sin familj och den vård hon behöver.

När hon fick beskedet ringde hon genast till sina föräldrar. När Suzans pappa fick höra de glädjande nyheterna trodde han först inte på dem.

- Han sa "Lägg på och ring mig om fem minuter. Jag måste ta reda på om jag drömmer", säger Suzan.

Olle Castelius