Toppmäklare åtalas för mångmiljonsvindel

Anklagas för att ha blåst banken på 290 miljoner

NYHETER

Den 33-åriga kvinnan arbetade som toppmäklare på Nordbankens huvudkontor i Stockholm.

Hon erbjöd sina kunder så kallade ”closed deals”, affärer där både köp- och säljkurs var förutbestämda.

I dag åtalas hon grov trolöshet mot huvudman, misstänkt för att ha blåst banken på 290 miljoner kronor.

Den 33-åriga kvinnan studerade konst och gick ut med toppbetyg från Handelshögskolan. Hon hade studerat och arbetat inom bankvärlden i ett annat europeiskt land och när hon 1996 började arbeta åt Merita-Nordbanken spåddes hon en lysande karriär inom banken.

Hyllades för aktieklipp

Till en början uppfyllde hon förväntningarna och hennes kunder hyllade henne för aktieklipp i bland annat H&M, Ericsson, SE-banken och Skandia.

När Nokia skenade på börsen föll hennes korthus samman.

Blankningsaffärer

Hon hade ägnat sig åt så kallade blankningsaffärer vilket innebär att man säljer aktier som man ännu inte har, satsar på att kursen går ned och köper tillbaka dem till ett lägre pris.

Nokiaaktien steg kraftigt, tvärtemot vad den kvinnliga mäklaren gissat.

Enligt chefsåklagare Kjell Lilieholm har detta orsakat Nordbanken förluster på 290 miljoner kronor.

Det var vid årsskiftet 1988/99 som den kvinnliga aktiemäklarens chefer började att fatta misstankar, bland annat hittades ett förfalskat dokument som kvinnan upprättat för att dölja förlusterna.

Finansinspektionen kopplades in för att granska Merita-Nordbankens rutiner. Samtidigt togs den kvinnliga aktiemäklaren in till förhör och anhölls senare.

I dag, två och ett halvt år efter det att den 33-åriga kvinnans otillåtna affärer avslöjats, stegar chefsåklagare Kjell Lilieholm in på Stockholms tingsrätt och lämnar in sitt åtal mot aktiemäklaren för trolöshet mot huvudman. Dessutom åtalas en 33-årig kvinna, anställd vid en bank i London som mäklaren handlade med. En tredje person, en 32-årig kund till mäklaren, åtalas för medhjälp.

- Jag kommer att lämna in mitt åtal senare i dag, och jag vill inte ge några kommentarer innan dess, säger chefsåklagare Kjell Lilieholm till aftonbladet.se.

Kvinnan nekar

Den 33-åriga kvinnan har under hela utredningen nekat till anklagelserna och hävdat att banken gett henne tillstånd att ägna sig åt blankningsaffärerna. Affärerna gjordes för bankens eget bästa, har kvinnan sagt. Det har även varit svårt att bevisa om kvinnan själv tjänat på de olagliga aktieaffärerna.

Claes Thunblad