Göran Persson mötte Attac i dag

”Klart att ingen politiker är oberörd”

NYHETER

I kväll möttes de öga mot öga, demonstranterna och EU-ordföranden Göran Persson.

Attac, Göteborgsaktionen och Nätverk Göteborg 2001 är några av de organisationer som ställde Persson mot väggen inför EU-toppmötet.

- Det kändes uppfriskande och bra, tyckte Persson själv efter mötet.

- Jag har suttit i två timmar och försvarat EU, sade statsministern då mötet var över vid 20-tiden.

- Det kändes uppfriskande att träffa de här ungdomarna. Och jag har lutat mig mot Lenin för att förklara varför EU är bra.

Tidsschemat för mötet spräcktes ganska snabbt och först tre kvart försenade kunde mötet mellan Göran Persson och demonstranterna börja.

Innan dess trängdes hundratals ungdomar på trappan till Göteborgs universitet. Samtliga var tvungna att passera säkerhetskontrollen innan de släpptes in i möteslokalen.

Några våldsamheter eller något bråk blev det aldrig.

- De som vill gripa till vårld fanns inte med, sade Göran Persson.

Regeringen valde att kalla kvällens möte med aktivistgrupperna för ett dialogmöte. Attack kallar mötet konfrontativ dialog.

- Det är klart att ingen politiker är oberörd, sade Göran Persson innan mötet.

- När kvällen är slut hoppas jag att båda sidor har klart för sig vilka skillnader som finns mellan oss och regeringen och hur vi går vidare, sa America Vera-Zavala, grundare av Attac Sverige innan mötet.

Frågan om makt

Om detta uppfylldes är oklart men America Vera-Zavala tog snabbt till orda när mötet inletts, och adresserade frågan om det verkligen är han som har makten över det som händer, till statsministern:

- Det har jag också funderat över, svarade Göran Persson Sedan talade han om hur långt i Sveriges riksdag egentligen kan nå i en internationell värld.

Men han talade också om acceptans:

- Vi kan inte vrida klockan tillbaka. Man kan tycka illa om det här, men man kan inte ignorera det.

Därefter talade Amerika Virra Zavalla om Attacs syn vad gäller globalisering och ifrågasatte varför de svenska regeringsledamöterna egentligen var där.

Leif Pagrotsky förklarade sig hålla med Attac i deras grundsyn och tyckte att både ett internationellt och nationellt arbete är nödvändigt.

- Världen är orättvis, sade Pagrotsky. Vi måste driva på internationellt om vi ska få en förändring.

Verkningslösa protester?

Aftonbladets nätläsare fick i dag frågan ”Tror du att gatuprotester kan påverka EU-politikerna?”. Frågan var ställd med tanke på de protester och demonstrationer som nu genomförs i Göteborg.

Strax efter klockan 21 hade drygt 12200 läsare svarat på frågan. Drygt 80 procent anser att protesterna är verkningslösa.

"Vi kan skaka om"

America Vera-Zavala är däremot övertygad om att Persson och andra EU-politiker lyssnar på demonstranterna, och att de även påverkas.

- Vi kan skaka om och jag är helt övertygad om att de påverkas, säger America Vera-Zavala.

Hon får medhåll av Göran Persson, som i dag fick svara på samma fråga som Aftonbladets nätläsare.

- Det är klart att ingen politiker är oberörd. Därmed inte sagt att allt de säger resulterar i beslut eller förändringar av tidigare beslut, säger Göran Persson till aftonbladet.se.

Våld får motsatt effekt

Han poängterar dock att det är viktigt hur argumenten eller åsikterna förs fram.

- Om det sker med våldsinslag eller anonymt, för att man inte står upp för sin åsikt, blir effekten snarare att man lyssnar mindre, säger Persson.

Kvällens möte hade utformats i samarbete med Göteborgsaktionen, Göteborg 2001 och Attac Sverige

Med sig på mötet, som hölls i Göteborgs universitet hade Göran Persson Lena Hjelm-Wallén, Kjell Larsson och Leif Pagrotsky.

Claes Thunblad, Annika Sohlander, Caroline Olsson