Kustbevakningen i ”krig” med fiskare

25 fiskebåtar i Torne älv skyddar redskap – en fiskare skadad i kväll

NYHETER

HAPARANDA

Under passivt motstånd från yrkesfiskarna inledde Kustbevakningen på onsdagskvällen en aktion för att beslagta olovliga fiskeredskap i Haparandaområdet.

En fiskare föll i vattnet när hans båt bordades. Han fördes sedan till vårdcentral med ambulans.

- Det var fruktansvärt kallt i vattnet, och jag fastnade med foten i en annan båt. Men när jag kom in i värmen på vårdcentralen kändes det bättre, säger Ingvar Lerdin till TT.

Han fick sedan lämna vårdcentralen.

- Kustbevakarna säger till oss ute på sjön att de ska ta upp våra redskap till varje pris. Det är fördjävligt så de beter sig mot vanliga svenska fiskare, säger Ingvar Lerdin.

Kustbevakningen skulle försöka ta upp ett femtontal fasta redskap som i strid med gällande bestämmelser satts ut i Torneälvens utlopp. Två större fartyg med varsin mindre arbetsbåt deltog i aktionen.

Vill ha ersättning

Fiskarbefolkningen i området anser att de har rätt att ha redskapen ute, så länge svenska staten inte ersätter dem för de förluster som redskapsförbudet medför.

Ett 25-tal fiskebåtar gick ut för att skydda redskapen när larmet gick om att Kustbevakningen var på väg, rapporterade SVT:s Nordnytt.

- Vi ska göra vad vi kan för att hindra dem. Vi kan ju alltid lägga båtarna på redskapen, sade Solbritt Innala i mobiltelefon från en av fiskebåtarna till TT.

Fiskaren Olle Innala befann sig på en annan båt.

- Man har inte tagit upp några redskap än, men man kapar linorna till dem, så de blir obrukbara. Men fiskarna knyter ihop dem igen. Det är ett skådespel. Massor av folk tittar på från bron till Seskarö, sade han till TT vid 22-tiden.

- Nog är vi beredda att ta upp redskapen, bara vi får ersättning, säger han.

Enligt svenska myndigheter får fasta fiskeredskap inte sättas ut före den 5 juli. Förbudets syfte är att skydda den vilda laxen från att fångas när den är på väg upp i Torneälven för att leka.

Fiskarna har dock under en följd av år struntat i förbudet, som man betraktar som ett näringsförbud.

Redskapen är inte till för att fånga lax, utan för andra fiskarter. Lax som av misstag hamnar i fällorna släpps, hävdar fiskarna.

Finsk irritation

Fredningstiden för lax i området är gemensamt bestämd av Finland och Sverige.

Från finsk sida har uttrycks irritation över att Sverige inte gjort något åt de fasta redskapen.

- För vår del är saken i ordning, men i Sverige har ryssjefisket fortsatt med de mest förunderliga motiveringar, sade Kalevi Hemilä, finsk jord- och skogsbruksminister till Finska nyhetsbyrån FNB på onsdagseftermiddagen.

Per Vallgårda/TT