Värden tvingas stänga masten

Grannarnas protester hjälpte: "Vi är oroliga för våra barn"

Foto: Mattias Carlsson
oroliga föräldrar Protester bland de boende i Kungshamra i Solna har givit resultat. Sändaren är avstängd tills vidare. Skönt, men hur blir det sedan, undrar John Hartel, Shahiduzzaman Quoreshi med Arvin, 2, Johannes Sandberg, Lotta Lundin och Mattias Rosberg.
NYHETER

Det blir allt svårare för mobiloperatörerna att hitta platser för sina master.

I går stoppade Margot Wallströms grannar en i Värmland. I Stockholm har oroliga föräldrar fått värden att stänga en annan.

- Så länge ingen kan garantera att det är ofarligt vill jag inte ha den tjugofem meter från mina barns sovrum, säger Johannes Sandberg.

Johannes Sandberg bor i en studentlägenhet i Bergshamra i norra Stockholm. För en tid sedan upptäckte han och grannarna att en ny mobilmast monterats på taket.

Protesterna startade omedelbart och hyresvärden tvingade operatören att stänga av sändaren.

Oroliga för barnen

Enligt Johannes Sandberg borde miljöbalkens försiktighetsprincip tillämpas vilket innebär att så länge man inte vet vilka effekter ny teknik har ska den helst inte användas.

Sambon Viola von Gohren Edwin håller med:

- Man vet inte hur barn som växer påverkas av strålningen. Därför borde de inte sätta upp dem i bostadsområden, säger hon.

Tvingas att stänga masten

Hyresvärden har nu tvingat mobiloperatören att tillfälligt stänga av masten.

Vad som ska hända sedan är ännu oklart men de boende tänker ingen ge sig.

Liknande protester förekommer nu på allt flera håll. På Hammarö i Värmland, där EU-kommissionären Margot Wallström har sitt hem när hon bor i Sverige, hade kommunen givit tillstånd för en ny mast.

Föräldrarna fick rätt

Protester från de boende har dock fått kommunen att ändra sig och avslå ett tidigare beslutat bygglov, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

- Vi företräder folket. Vi företräder inte Tele 2, säger Sven-Olof Eklund, ordförande i miljö- och byggnämndens arbetsutskott (s).

I Danderyd fick protesterande föräldrar kommunen att riva en mobilmast som byggts precis intill en skola.

Totalt 14 kommuner arbetar nu med frågan om bygglov för att master ska stoppas samt inrättande av strålningsfria zoner.

Närmare hälften av de allmännyttiga bostadsföretagen säger nej till nya master på sina hus.

Olle Castelius