"Vi hörde en skarp knall"

Aktionen mot yrkesfiskarna avbröts i natt

NYHETER

Yrkesfiskare drabbade i natt samman med kustbevakningen i Haparanda skärgård.

En fiskare föll i vattnet när hans båt bordades.

Sent i natt avbröt kustbevakningen aktionen - efter att de hade blivit beskjutna.

Tidigt i går kväll gick larmet bland fiskarna att kustbevakningen närmade sig. Två fartyg, ett från Härnösand och ett från Luleå, med varsin arbetsbåt ombord. Båda fartygen hade sex-sju mans besättning.

Omkring 25 fiskebåtar gick ut i vattnen kring Ses-karö för att med passivt motstånd hindra kustbevakningen att ta fiskeredskap i beslag.

Ingvar Lerdin beskriver stämningen till havs som hätsk.

- Kustbevakarna sa att de skulle ha upp redskapen till varje pris.

"Fiskaren trampade snett"

Ingvar Lerdins båt bordades.

- Vad jag förstår så ryckte de till i båten och knuffade mig samtidigt överbord. Jag är inte riktigt säker på detaljerna, men jag uppfattade det som att han knuffade mig överbord.

Uppgifterna tillbakavisas av kustbevakningen.

- Han trampade snett och trillade överbord. Vi har klara direktiv om att gå varsamt fram, säger Lars Nordberg, vakthavande befäl vid kustbevakningen i Härnösand.

Ingvar Lerdin hamnade i det mycket kalla vattnet.

- Min fot fastnade i en annan båt. Det tog ett bra tag innan de fick upp mig. Jag höll på att svimma av ett tag. Det var kallt som satan.

Ingvar Lerdin kördes i ambulans till vårdcentralen. I natt vilade han upp sig i sitt hem.

Samtidigt fortsatte hans kollegor ställningskriget mot kustbevakningen.

Men vid midnatt avbröt kustbevakningen aktionen. När de skulle ta upp ett fiskeredskap hörde de en skarp knall.

- Är det så att man börjar skjuta över huvudet på oss kan vi inte fortsätta. Jag vet inte om det är riktiga skott, men anropet över radion var väldigt upprört. Det är ingen tvekan om att det finns en hotbild.

Konflikten har pågått i flera år

Kustbevakningens fartyg gick in till Båtskärsnäs där de i natt konfererade med polisen i Kalix om hur man skulle gå vidare.

Striden om laxen i Haparanda skärgård har pågått i flera år. Svenska regeringen har i samråd med sin motsvarighet på den finska sidan kommit överens om att inga fasta fiskeredskap får sättas ut före den 5 juli.

Syftet är att skydda den vilda laxen från att fångas när den är på väg upp i Torneälven för att leka.

Fiskarna har struntat i detta. Det unika i Haparanda skärgård, jämfört med andra fiskevatten i landet, är att fiskarna äger sina vatten.

Därför betraktas de statliga reglerna som ett näringsförbud.

- Vi fiskar enligt grundlagen, med stöd av enskild rätt. Vi har helt klart rätt att fiska på våra egna vatten, säger fiskaren Olle Innala, som bevakade sina redskap i skärgården i natt.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM