Bush - klok eller tok?

Idag besöker världens mäktigaste man i Sverige

NYHETER

Vilken Bush är det som i dag möter Göteborg?

Tok-Bush eller Klok-Bush?

Svenska etermedier pumpar ut bilden av den amerikanske presidenten George W Bush, som en underutbildad, fumlig politiker med "fel" åsikter, farlig för världen och till på köpet med fel accent på sin spanska.

Foto: REUTERS George W Bushs och Laura Bushs program under besöket i Sverige
ALLA PRESIDENTENS MINER George W Bush europeiska odyssé har hittills format sig till en succé. Nu återstår det att se vilken Bush det är som kommer till Göteborg i dag - Tok-Bush eller Klok-Bush. Eller blir det möjligen Cool-Bush?

Redan innan Bush haft sina samtal med Sveriges statsminister i dag och i audiens mött kungaparet och kronprinsessan Victoria har hans europeiska odyssé format sig till en succé.

I Madrid fick han genast av Spaniens premiärminister José Maria Aznar stöd för sin i mångas ögon kontroversiella plan att ge USA ett försvar i rymden som försvar mot missiler.

I Bryssel, där han i går mötte Natoländernas stats- och regeringschefer fick han presentera sitt missilförsvar, och i huvudsak få stöd för det, han fick tala om försvarsmaktens modernisering, missionera för Natos utvidgning med bland andra baltstaterna och samtidigt försäkra Ryssland och Ukraina om vänskap och stöd.

Privata möten med tungviktare

Han hade privata möten med den europeiska politikens tungviktare, Frankrikes president Chirac, Tysklands förbundskansler Schröder och Storbritanniens premiärminister Tony Blair. I förbifarten träffade han också Belgiens kungapar.

Från Mellanöstern fick han samtidigt rapporten att Israel och Palestina ingått vapenvila - och att denna var resultatet av det arbete hans utsände, CIA-chefen Tenet, lagt ner. EU och statsminister Göran Persson, som just gjort en blixtutryckning till område, hade bara spelat en biroll i framgången.

I substans verkar det mesta gå Bushs väg.

Kan det vara så att Sverige underskattar den amerikanske presidenten och tror att det är en tönt det ska möta?

Göran Persson engagerade sig i frågan, när han i går kväll gav mig en kort intervju:

- De som tror att vi ska möta en dåligt påläst person som är lätt fånig kommer att få mycket fel. President Bush är naturligtvis kunnig och engagerad. Det är det vanligaste människor gör, att underskatta en person som har andra åsikter än de själva.

- Vi tar emot en världspolitiker som är mycket kompetent, fastslog Persson.

Mötesplatsen en komplimang

Persson och Bush möts ensamma, öga mot öga, vid middagstid i dag på Gunnebo slott, en arkitektonisk pärla vid Stensjön ovan Feskar-Kalles vik mellan flygplatsen Landvetter och Göteborg.

Valet av mötesplats är en värdens komplimang till Bush.

- Bush, sa en UD-man under inspektion där, är intresserad av 1700-talet.

Gunnebo är ett vitt träslott från just 1700-talet - och i sin klassicistiska stil är det påfallande likt mangårdsbyggnaden på en tobaksplantage i Virginia.

Den ende där som i går var besviken var trädgårdsmästaren Mats Lundberg:

- Jag hade ställt ut stora blomsterkrukor. Säpo bar bort dem. Attentatsrisk, sa dom.

Arbetslunchen med utvalda representanter äger sedan rum på ett annat litet 1700-talsslott, Råda Säteri, i vanliga fall en festvåning "för vanligt folk". Mötet med det svenska kungaparet äger rum i landshövding Göte Bernhardssons residens.

När alla dessa bildat sig en uppfattning om honom är det möjligt att de har ett nytt omdöme:

Cool-Bush.