Perssons möte med EU-tvivlarna

NYHETER

Något har hänt i det världspolitiska toppskiktet. Det har börjat lyssna.

Foto: ANDERS DEROS
REPETITION ÖPPENHET Anders Palm och Kalle Reichenberg, båda representerar syndikalisterna SAC, var två av en skara på knappt 300 personer som i går mötte Persson med följe i debatt om EU under två timmar i universitetsaulan i Göteborg.

Toppmötet i Göteborg kan skriva historia på åtminstone ett sätt. Det är det första där EU:s ledare tar protesterna på allvar, det första när ordföranden pratar med tvivlarna, det första då statsministern tar en paus för att via länk prata med demonstranterna.

"Som en fläkt från 1970-talet"

Det nya, lite öppnare EU, generalrepeterade i går då Göran Persson, vice statsminister Hjelm-Wallén, miljöminister Larsson och handelsminister Pagrotsky träffade svenska Attac, Göteborgsaktionen och Nätverk Europa i Göteborgs universitetsaula.

- Man kan tycka illa om utvecklingen. Men man kan inte bortse från den. EU är ett av de få politiska organ som inte verkar på nationell nivå, hävdade Göran Persson, som tyckte att tillställningen var som en fläkt från 1970-talet.

I morgon är det examen i öppenhetsskolan. Persson lämnar förhandlingarna för att under en kort stund via storbildsskärm tala med Fritt Forum, en vildvuxen flora organisationer och seminarier, på Pustervikskajen vid feskekôrka.

Det har aldrig hänt förut och så långt är allt gott och väl. Men när man synar den nya öppenheten i sömmarna inställer sig frågan varför allt är så motsägelsefullt.

I torsdags röstade det irländska folket nej till Nicefördraget. Med knapp majoritet sade de nej till det sätt som unionen valt för att förbereda sig att ta emot ytterligare 12 medlemsländer.

En folklig protest värd att respektera? Ja, väljarna på Irland ska självklart respekteras precis som protestanterna i Göteborg. Skillnaden är dock att med väljarna på Irland förs inget samtal på storbildsskärm. Deras protest möttes med ett iskallt "Tyvärr ni röstade fel. Var vänlig rösta igen. Och se till att komma med rätt svar den gången."

Skillnad på skit och pannkaka

Det är alltså skillnad på skit och pannkaka. Vissa protester, läs de man kan strunta i, tas på allvar. Andra, läs de som är farliga, väljer man att tills vidare bortse ifrån.

Lika motsägelsefulla är Attac och de andra organisationerna. I ett brev i vintras anhöll de om att få träffa Göran Persson och regeringen inför toppmötet i Göteborg. Svaret blev ja, ni är välkomna till Svenska Mässan, den lokal där toppmötet hålls. Men till lejonets kula ville protestanterna inte. Möjligen medvetna om att socialdemokraterna hittills varit framgångsrika med att krama ihjäl aktivister på vänsterkanten.

Minns Stödstrumporna, nu är varenda sosse feminist. Minns Vietnamrörelsen och hur Olof Palme sedan tog täten i demonstrationståget. Minns miljörörelsen och skänk därefter en tanke på det gröna folkhemmet, en socialdemokratisk uppfinning.

Gränsen för hans förmåga

Men kan Göran Persson krama ihjäl även missnöjet med EU? Där går nog gränsen även för hans förmåga.

Åtminstone utanför landets gränser.