Militanta tyskar greps i morse - tio avvisas

Flera länkade till tidigare terrorbrott

NYHETER

GÖTEBORG

Polisen i Göteborg stoppade vid femtiden i morse en tyskregistrerad buss cirka åtta kilometer från EU-toppmötets hjärta, Svenska Mässan.

Sammanlagt fanns ett 50-tal tyskar ombord på bussen. Enligt uppgifter till aftonbladet.se greps tio personer.

Flera är enligt polisen länkade till tidigare terrorbrott och vid 19-tiden meddelade polisen att samtliga tio kommer att avvisas från Sverige.

Foto: BENGT KULÉN
Polis stoppade den tyska bussen vid Mölndal utanför Göteborg i morse.

Polisen var på morgonen mycket förtegen kring varför den stora tyskregistrerade bussen, som stoppades vid Torrekullamotet söder om Mölndal, genomsöktes.

- Vi började en omfattande kontroll av tillresande i natt redan i Skåne. Men vi kunde då inte kontrollera alla och inte hålla de som fanns i bussarna mer än sex timmar, säger Håkan Jaldung, kommenderingschef vid polisen i Göteborg.

Förnyade inripanden skedde därför frampå småtimmarna när bussarna närmade sig Göteborg.

- Vi har kontrollerat sammanlagt ett 40-tal personer. Ett tiotal har gripits och när det gäller fyra personer finns beslut om avvisning.

Senare under dagen utökades antalet som avvisas till totalt tio tyska medborgare.

Flera togs till förhör

Enligt Jaldung finns bland de gripna även personer som länkats till tidigare terrorbrott.

- Vi är glada att vi kunnat stoppa dessa innan de nådde fram till Göteborg.

Enligt uppgifter till aftonbladet.se handlar det om en grupp militanta tyska aktivister och EU-motståndare. Tysk polis har faxat uppgifter och tipsat svenska polisen om namn.

Tips till polisen

Vid femtiden i morsen valde polisen att stoppa bussen, som då befann sig åtta kilometer från avspärrningarna vid Svenska Mässan.

- Svenska polisen fick tips om att det var ett antal personer på väg från Tyskland. Det stod en polis med ett A4-papper utanför bussen och jämförde passen med namn man hade på listan, säger en källa till aftonbladet.se.

- Alla man hittade som fanns på listan greps.

Redan i går omhändertogs en grupp norska aktivister av polisen.

Norrmännen avvisades från Göteborg och överlämnades till migrationsmyndigheterna, som har det formella uppdraget att se till att norrmännen avvisas från Sverige.

40 personer har kontrollerats

Tidigare under natten mot torsdag stoppades två bussar med unga anti-EU-demonstranter från Danmark.

Polisen genomsökte bussen och identifierade samtliga ombord. Först efter det tilläts bussarna köra vidare.

- Vi började en omfattande kontroll i natt redan i Skåne. Men vi kunde då inte kontrollera alla och inte hålla de som fanns i bussarna mer än sex timmar, säger Håkan Jaldung, polismästare i Göteborg.

Förnyade inripanden skedde därför frampå småtimmarna när bussarna närmade sig Göteborg.

Under torsdagen häktades de fem danska medborgare som greps redan i tisdags. Vid det gripandet beslagtogs bland annat en form av granatkastare.

Tingsrätten beslutade på torsdagen att alla fem danskarna häktas på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till grovt sabotage och förberedelse till grov misshandel.

180 rånarluvor beslagtogs

Vid 19-tiden på torsdagskvällen avslöjade polisen också att man hittat 180 påsar innehållande bland annat rånarluvor i samband med gripandet av fyra norska medborgare på onsdagen.

Norrmännen misstänks för olaga intrång och beslut om avvisning av dem har redan fattats.

Samtidigt som polisen i Göteborg går på högvarv växer kritiken mot polisen metoder som bland annat går ut på att omhänderta och avvisa utländska demonstranter enligt utlänningslagen.

Beslut om frihetsberövanden och avvisning sker helt godtyckligt, menar de.

- Vad innebär det för rättssäkerheten? De har ingen möjlighet att få juridiskt ombud eller sin sak prövad innan det är för sent. De hålls i förvar utan att ha gjort något, säger Annika Tigerryd, syndikalist och en av ledarna bakom Göteborgsaktionen 2001, till TT.

Caroline Olsson, Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM