Bush väntas landa 11.15 på Landvetter

Göran Persson möter presidenten på flygplatsen

NYHETER

I dag landar USA:s president George W Bush.

Klockan 11.15 går världens mest avancerade, flygande kommandocentral Air Force One in för landning på Landvetter flygplats.

Samtidigt blir Göteborg en belägrad stad.

Det blir statsminister Göran Persson som mötet president George W Bush på plattan vid Landvetter. Persson blir sannolikt en av de få som kommer nära den amerikanska presidenten under det dygnslånga Sverigebesöket.

När en amerikansk president för första gången besöker Sverige lämnas nämligen inget åt slumpen. I månader har Secret Service förberett minsta detalj kring Bushbesöket.

Redan två timmar innan Bush landat på Landvetter var motorvägen från flygplatsen in mot Göteborg avstängd.

Vid påfarterna ringlade långa köer av bilister som hindrades från att köra in till Göteborg. De får nu stå och vänta på att den amerikanske presidenten ska passera på väg till Gunnebo slott i Mölndal.Detta innebär minst två timmars väntan.

Varje detalj granskad

Säkerhetshetsanordningarna på Landvetter har synats, bilkortegens väg in i Göteborg, mellan de olika evenemangen, har röntgats med bärbara detektorer, samtliga lokaler där Bush kommer att vistas har dammsugits på riskmoment, varje kypare, kock eller serveringspersonal som serverar den amerikanske presidenten under Sverigebesöket har granskats i alla tänkbara register.

När Bush stigit ur sin Boeing 747-200B, ett plan som bland annat är skyddat mot lufvärnsrobotar, kommer han att färdas runt i en specialbyggd, bepansrad Cadillac DeVille limousin. Bilkortegen kommer att omgärdas av springande, beväpnade säkerhetsvakter.

15 minuters färd

De amerikanska räknenissarna har även räknat ut att det tar exatkt femton minuter att ta sig till Gunnebo slott, där Bush och Persson ska ha enskilda samtal.

Det stämmer säkert.

En av de centrala personerna som finns med i presidentens följe är mannen som går under namnet ”The Bagman”. Hans uppgift är att bära på en mycket diskret väska. Väskan innehåller de koder som president Bush behöver för att utlösa en kärnvapeninsats någonstans i världen. Väskan lämnar aldrig en amerikansk president.

Berlusconi på plats

Men världens mäktigaste man, USA:s president George W Bush, var inte först på plan.

Redan klockan 20.25 på onsdagskvällen landade Italiens nytillträdde premiärminister Silvio Berlusconi på Landvetter flygplats, tätt följd av EU-kommissionären Chris Patten.

I dag kommer totalt 78 ankommande plan ta ner tre presidenter, 28 regeringschefer från EU och de 13 kandidatländerna. Därtill ett stort antal andra ministrar och ett tusental EU-byråkrater.

EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana kommer däremot inte att delta i dagens toppmöte mellan EU och USA, som planerat.

Efter nya oroligheter reste Solana i stället till Makedoniens huvudstad Skopje för överläggningar.

Den förvärrade situationen i Makedonien är en av huvudfrågorna när EU:s utrikesministrar möter sin amerikanske kollega Colin Powell på senare i kväll.

Till Göteborg väntas också uppåt 25 000 demonstranter. Allt täcks av 2 500 journalister och bevakas av en bra bit över tusen poliser.

President Bushs program för Göteborgsbesöket är även en prövning för den svenska poliskåren. I förmiddags stoppades två danska bussar och en tyskregistrerad buss, några kilometer utanför EU-toppmötets hjärta, Svenska Mässan. Bussarna genomsöks och passagerarna filmades.

Torsdagen den 14 juni är utan tvekan en av de viktigaste dagarna i Göteborgs moderna historia.

Ingenting får gå snett.

Claes Thunblad