Järnring runt Göteborg i morse

Enorma avspärrningar – containrar spärrar gatorna

NYHETER

GÖTEBORG

Säkerhetsarrangemangen är maximala inför det första amerikanska presidentbesöket i Sverige någonsin.

Drygt tusen poliser har specialinkallats för att bevaka mötet och stora delar av Göteborg är helt avspärrade.

Det är ett gråmulet Göteborg som möter USA:s president George W Bush när hans flygplan, det legendariska Air Force One, landar i Göteborg vid lunchtid idag.

Och hans skottsäkra limousine kommer att rulla genom en bokstavligt talat belägrad stad.

Polisen har upprättat kolossala avspärrningar runt hela EU-mötesområdet och det område där den amerikanske presidenten kommer att röra sig under sitt besök i Sverige.

Och det handlar inte om några vanliga avspärrningar med kravallstaket kring mötesområdet, berättar Aftonbladet.ses reporter Caroline Olsson.

- Det är de största avspärrningar jag sett i Sverige, det är bokstavligen en järnring, säger hon.

Minutiösa säkerhetsarrangemang

Det står containrar mellan husen - mer än två meter höga lastbilscontainrar - och spärrar gatorna så att husen blir en del av avspärrningarna.

- Man kan inte ens komma fram längs med husväggarna på de avspärrade fastigheterna, utan i praktiken blir avspärrningen ett kvarter större än vad de officiella kartorna visar.

De journalister som har tillträde till området släpps in genom en två meter bred öppning i avspärrningarna.

Även innanför avspärrningarna är säkerhetsarrangemangen minutiösa. Exempelvis har fastigheterna mitt emot presidentens hotell sökts igenom, utrymts och spärrats av. Dessa fastigheter kommer att hållas avspärrade under hela mötet.

200 amerikanska agenter

Utöver den svenska polisens säkerhetsarrangemang har presidenten med sig 200 amerikanska secret service-agenter.

Totalt beräknas säkerhetsarrangemangen och andra kostnader i samband med mötet kosta de svenska skattebetalare minst 149 miljoner kronor. Det är det dyraste EU-toppmötet någonsin.

För göteborgarna innebär det här naturligtvis stora ingrepp i vardagen - så stora att det börjar märkas en klart irriterad stämning bland de som berörs av säkerhetspådraget.

Även bland de som arbetar med säkerheten - poliser, bevakningsbolag, Säpo och amerikanska sercret service-agenter - börjar stämningen bli lite irriterad.

Caroline Olsson, Fredrik Rundkvist