Bush har landat på Landvetter

NYHETER

I dag klockan 11.08 landade USA:s president George W Bush i Sverige.

Han kom till Landvetters flygplats utanför Göteborg i världens mest avancerade, flygande kommandocentral: Air Force One.

Foto: AP
PARET BUSH KOM President George W Bush kom med hustrun Laura till Landvetter strax efter klockan 11 i dag.

Klockan 11.20 rullades en ovanligt kort röd matta ut för världens mäktigaste man, president George W Bush. Med fru Laura på sin vänstra sida stegade den amerikanske presidenten ner för flygplanstrappan.

Nere på plattan mötte Statsminister Göran Persson upp och två tillsynes avspända världsledare samtalade en kort stund innan de skyndade vidare för mer formella samtal. Persson blir sannolikt en av de få som kommer nära den amerikanska presidenten under det dygnslånga Sverigebesöket. De övriga i välkomstkommitéen som mötte upp på flygplatsen var Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson med fru Kerstin, USA:s Sverigeambassadör Lyndon Olson, med fru Kay, landshövding Göte Bernhardsson, med fru Brittmo.

När en amerikansk president för första gången besöker Sverige har ingenting lämnats åt slumpen. I månader har Secret Service förberett minsta detalj kring Bushbesöket.

Redan två timmar innan Bush landat på Landvetter var motorvägen från flygplatsen in mot Göteborg avstängd.

Vid påfarterna ringlade långa köer av bilister som hindrades från att köra in till Göteborg. I drygt två timmar fick bilisterna stå och vänta på att den amerikanske presidenten skulle passera på väg till Gunnebo slott i Mölndal.

Bepansrad Cadillad

Säkerhetshetsanordningarna på Landvetter har synats, bilkortegens väg in i Göteborg, mellan de olika evenemangen har röntgats med bärbara detektorer, samtliga lokaler där Bush kommer att vistas har dammsugits på riskmoment, varje kypare, kock eller serveringspersonal som serverar den amerikanske presidenten under Sverigebesöket har granskats i alla tänkbara register.

När Bush stigit ur sin Boeing 747-200B, ett plan som bland annat är skyddat mot lufvärnsrobotar, kommer han att färdas runt i en specialbyggd, bepansrad Cadillac DeVille limousin. Bilkortegen kommer att omgärdas av springande, beväpnade säkerhetsvakter.

”The Bagman” finns med

De amerikanska räknenissarna har även räknat ut att det tar exatkt femton minuter att ta sig till Gunnebo slott, där Bush och Persson ska ha enskilda samtal.

En av de centrala personerna som finns med i presidentens följe är mannen som går under namnet ”The Bagman”. Hans uppgift är att bära på en mycket diskret väska. Väskan innehåller de koder som president Bush behöver för att utlösa en kärnvapeninsats någonstans i världen. Väskan lämnar aldrig en amerikansk president.

Berlusconi kom i går

Men världens mäktigaste man, USA:s president George W Bush, var inte först på plan.

Redan klockan 20.25 på onsdagskvällen landade Italiens nytillträdde premiärminister Silvio Berlusconi på Landvetter flygplats, tätt följd av EU-kommissionären Chris Patten.

78 plan kommer i dag

I dag kommer totalt 78 ankommande plan ta ner tre presidenter, 28 regeringschefer från EU och de 13 kandidatländerna. Därtill ett stort antal andra ministrar och ett tusental EU-byråkrater.

Till Göteborg väntas också uppåt 25 000 demonstranter. Allt täcks av 2 500 journalister och bevakas av en bra bit över tusen poliser.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM