Fru Bush besöker handikappade barn

Fick handgjord tavla som minne av barnen

NYHETER

Andrea Bondesson, tio år, fick träffa Laura Bush i dag.

Medan presidenten träffar Persson besökte fru Bush handikappade barn.

- Det är väldigt trevligt och intressant att vara i Göteborg sade fru presidenten, som fick en gåva av barnen - ett konstverk som de gjort själva.

Presidenten anlände klädd i marinblå kostym, vit skjorta och röd slips.

Presidentens fru var klädd helt i marinblått - topp, byxor, skor och kavaj.

Och presidentparet skiljdes åt redan på flygplatsen.

Mrs Laura Bushs enda officiella besök under toppmötet är ett studiebesök på Ågrenska, som bedriver verksamhet för funktionshindrade barn och ungdomar.

Lunch på Ågrenska

Ågrenska är beläget på Lilla Amundön strax söder om Göteborg och fru Bush åkte direkt dit från flygplatsen.

Ågrenska arbetar med funktionshindrade barn utifrån en helhetssyn där man ser både till individen och familj och andra i den närmaste omgivningen.

Och bland de barn som fick träffa fru presidenten fanns rullstolsbundna Andrea Bondesson, tio år. Andrea hälsade på fru Bush tillsammans med sin mamma och pappa.

- Det är väldigt trevligt och intressant att vara i Göteborg och jag ser fram mot mitt fortsatta program här, sa Laura Bush.

- Det är en stor ära att få komma hit. Jag har förstått att det är första gången en sittande amerikansk president besöker Sverige.

Besökte tandläkaren

Laura Bush besökte bland annat en tandläkarmottagning på Ågrenska. Inte för att laga tänderna utan för att se hur man hjälper förståndshandikappade barn med tandvård. Barnen är ofta är mycket rädda just för att gå till tandläkaren.

Barnen gav presidentfrun ett minne från besöket - ett konstverk de gjort själva föreställande en röd svensk stuga med vita knutar och ett typiskt svenskt sommarlandskap.

- Den är fantastiskt. Nu kommer jag alltid att minnas er, sade Laura Bush och tackade barnen.

Sedan satte hon sig till bords tillsammans med bland andra landshövdingens fru Brittmo Bernhardsson för att äta den lunch som lagats av kökspersonalen på Ågrenska.

En kökspersonal som enligt egen utsago aldrig varit så nervös förr.

Möter kungaparet

Laura Bush kommer under eftermiddagen att delta i den officiella audiensen hos kungaparet och kronprinsessan på landshövdingeresidenset i centrala Göteborg.

Men hon finns inte med vid bordet då maken äter middag tillsammans med EU-topparna på Börsen i kväll.

Fru Bush äter i stället en privat middag i hemligt sällskap.

Caroline Olsson, Jessica Ritzén