Fiskekriget fortsätter: ”Inte ger vi oss nu inte”

– men ministern lovar att diskutera ersättning

NYHETER

Fiskekriget i Haparanda Skärgård fortsätter.

Yrkesfiskare och kustbevakning drabbade i onsdags kväll samman med Kustbevakningen. Ingvar Lerdin föll i vattnet när hans båt bordades och fördes till sjukhus.

- Inte ger vi oss nu inte. Vi har hållit på så länge att vi är tvungna att få något beslut från något håll, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

Striden om fiskevattnen i Bottenviken har pågått under flera år men kulminerade i går sedan en yrkesfiskare enligt vissa uppgifter knuffats i vattnet och kustbevakningen avbröt aktionen efter attt de blivit beskjutna.

Stopp för fasta redskap

Bakgrunden är att svenska regeringen i samband med den finska kommit överens om att inga fasta fiske redskap får sättas ut före den 5 juli. Något som drabbar de 19 yrkesfiskarna i området hårt:

- Vi är en hel yrkesgrupp som försöker leva på fiske och i och med att vi inte får sätta ut våra redskap så håller hela näringen på att falla ihop, säger Ingvar Lerdin.

Båten bordades

Han upplever att konflikten nått en smärtgräns nu - att något måste göras. I går bevakade kustbevakningen vattnen i Haparanda skärgård och förhindrade fiskarna från att lägga i några redskap. Detta fick fiskarna att se rött. Under onsdagkvällen drabbade de bägge lägren samman och Ingvar Lerdin föll i vattnet när hans båt bordades. Enligt vissa uppgifter knuffades han i vattnet av någon från kustbevakningen. Han blev nedkyld men efter nattens vila i hemmet mår han bättre - och han är kampsugen:

"Vi vill ha ersättning"

- Vi vill ha ersättning från regeringen om vi inte får fiska. Då tar vi upp grejerna men som det är nu löser sig ingenting. Vi får sätta ut redskapen ändå för att få någon slags inkomst. Vi bevakar vår skärgård. De har slängt ut oss från fisket och våra vatten tycker, Ingvar Lerdin.Under onsdagsnatten avbröt kustbevakningen aktionen mot yrkesfiskarna efter att de hört en skarp smäll när de försökte ta upp ett av fiskeredskapen:

- Är det så att man börjar skjuta över huvudet på oss kan vi inte fortsätta. Jag vet inte om det är riktiga skott men anropet över radion var väldigt upprört, det är ingen tvekan om att det finns en hotbild, sa Lars Nordberg, vakthavande befäl vid kustbevakningen i Härnösand till Aftonbladet i natt.

– Det är något jag inte vet något om, jag har bara hört rykten. Om det har hänt tar jag definitivt avstånd från det, sådana metoder får man inte ta till, säger han.

Winberg lovar diskussion

Under torsdagen fortsatte det spända läget. De 19 yrkesfiskarna spred ut sig över Haparanda skärgård.

– Just nu ligger vi och avvaktar. Kustbevakningen ligger på ett ställe och vi ligger i våra båtar, alla ligger ute på sjön. Vi hoppas att det ska komma en lösning snart, ett politiskt beslut, säger Ingvar Lerdin.

Och kanske är en lösning på gång. I dag aviserade jordbruksminister Margareta Winberg att fiskarna kommer att få ersättning.

-Den aktion som fiskarna driver nu är olaglig, och situationen är mycket olycklig. Jag kommer att ta upp en diskussion med fiskarna om att ersättning skall utgå, samtidigt som jag vill diskutera med fiskarna om hur man bäst skall säkra ett fortsatt laxbestånd i Torneälven, säger jordbruksminister Margareta Winberg till TT.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM