Sparkade tv-chefen får tre miljoner

Skiljedom ger Mikael Olsson större delen av hans fallskärm

NYHETER

SVT:s förre programdirektör Mikael Olsson får ut större delen av sin fallskärm - en summa på tre miljoner kronor.

Det står klart efter en skiljedom i dag, uppger Dagens Nyheters nätupplaga.

Foto: PETER KNOPP
Mikael Olsson fick sedan han sparkats som programdirektör på SVT nytt jobb på Utbildningsradion. Han arbetar som ämnesredaktör och producent inom Weekendkanalen, ett försök med digital-tv.

I december förra året tvingades Mikael Olsson lämna sin tjänst som programdirektör på SVT. Detta sedan det avslöjats att han hade obetalda restskatter på 260 000 kronor, och att han i flera års tid hade slarvat med sina deklarationer.

I dag blev skiljdedomen mellan Mikael Olsson och SVT klar, uppger DN:s nätupplaga.

Striden har handlat om Olssons fallskärm på 4,2 miljoner kronor. Domen innebär en seger för den tidigare programdirektören: han får ut större delen av fallskärmen, eller en summa på cirka tre miljoner kronor.

”Ett visst medansvar”

Enligt DN skriver skiljemännen i domen att Mikael Olsson hade ett visst medansvar för att han tvingades lämna sin tjänst förra året. Något som dock inte berättigar till hävning av rätten till avgångsvederlag.

Från SVT:s sida ville man inte omedelbart uttala sig om innehållet i skiljedomen.

- Innan jag har fått full klarhet i vad som gäller i fråga om tystnad och sekretess i sammanhanget så kan jag inte kommentera, säger SVT:s informationsansvarige Jan-Olof Gurinder till aftonbladet.se.

- Men domen visar ju att situationen inte var så enkel att man bara kunde betala ut ett avgångsvederlag, utan det var sakligt motiverat att få till stånd en prövning.

Maria Saving