”Bush väldigt farlig för resten av världen”

Bianca Jagger kritisk mot amerikanske presidenten

NYHETER

GÖTEBORG

- President Bush är en potentiellt väldigt farlig man, säger Bianca Jagger.

Hon befinner sig i Göteborg under toppmötet på inbjudan av De Gröna partierna inom EU, som frontfigur för partiernas kampanj "Bojkotta Esso".

Att George W Bush fortsätter att vägra skriva under miljöavtalet från Kyoto-mötet gör Bianca Jagger upprörd.

Och hon tror inte att han kommer att ändra sig.

- Det här är en man som fortsätter att stödja dödsstraffet och som varit guvernör i en stat där man avrättat fler än i någon annan amerikansk stat. Han vill genomdriva det nya missilavtalet och jag tror inte att han kommer att ändra sig om miljöfrågan, säger Bianca Jagger till aftonbladet.se

- Han är en potentiellt väldigt farlig man för resten av världen.

Ett nederlag för Bush

Hon tycker ändå att Göran Persson och de andra regeringscheferna inom EU gjort ett bra jobb och att man för första gången kanske lyckats knäppa George W Bush lite på näsan.

- Vad Bush kanske förstod idag är att hans vision om världen kanske inte fungerar. Jag tror att EU lyckats få fram en tydlig signal då man sagt nej till Bush.

- Att EU:s ordförande Romano Prodi säger att alla utom USA kommer att skriva på miljöavtalet är ett stort nederlag för den amerikanske presidenten .

Enligt Jagger är det nu upp till individen. Ett av sätten att säga nej tack till Bushs miljöpolitik är enligt De Gröna att bojkotta oljebolaget Esso. Bianca Jagger är frontfigur för kampanjen och hon menar att var och en nu kan visa sin åsikt.

- Bush gjorde ett antal hemliga avtal med olje- och gasproducenterna då han var guvernör i Texas. Resultatet var att Texas blev den mest luftförorenade staten i USA.

- Nu bygger hans energiplan på olja, gas och kärnkraft. Det kommer inte bara att inte förbättra situationen miljömässigt - det kommer att öka föroreningarna, säger Bianca Jagger.

Enligt henne har USA har ökat förbränningen av fossila bränslen med 17 procent sedan 1990.

- Resten av värden har förbundit sig att sänka förbrukningen av fossila bränseln. Om Bush hade hållit löftena från 1990 hade han tvingats sänka förbrukningen med sju procent fram till idag i stället för att öka den.

I morgon bitti klockan sju reser Bianca Jagger vidare till Paris, för att fortsätta propagera för De Gröna.

Caroline Olsson