"Bina har rätt till en lämplig bostad"

NYHETER

Aftonbladet berättade i går om cp-skadade Bina, 13, som inte har någonstans att bo.

Nu rasar handikappombudsmannen Lars Lööw.

- Det är upprörande. Så här får det inte gå till.

Lars Lööw är handikappombudsman och statens instrument för att verka mot diskriminering av funktionshindrade människor.

Han brukar inte uttala sig i enskilda fall men gör ett undantag när han läser om Bina Kamfar.

- Med den information jag har kan jag inte se annat än att detta är mycket illa skött. Det verkar som om kommunen inte vill att det ska få en lösning, säger Lars Lööw.

Bina har en svår och ovanlig cp-skada som gör att han måste få den unika vård och rehabilitering som finns på Turebergsskolan i Sollentuna.

Dessutom är han i stort behov av ett vettigt boende som kan handikappanpassas efter hans behov. Trots det står han och familjen utan bostad om en vecka. Det enda som erbjuds är några dagar på vandrarhem eller eventuellt hotell.

Kommunen avslog ansökan

Sundbybergs kommun har avslagit Binas familjs ansökan om förtur i bostadskön. Motiveringen har varit att familjen kunde ha fått lägenhet i någon annan kommun när de fick permanent uppehållstillstånd.

Bortsett från att Bina inte kan flytta från sin vård och habilitering och att familjen sedan nästan tre år bott i Sundbyberg, har tidigare erbjudanden inget med dagens situation att göra.

- Enligt gällande lagar och regler har Bina rätt till en lämplig bostad. Kommunen har ansvar för att det blir så, säger Lööw.

Sune Nygren är kommunalråd (s) i Sundbyberg. Han har inte hört talas om fallet men berörs av berättelsen.

- Jag är ordförande i äldre- och omsorgsnämnden. Jag ska ta upp den saken med förvaltningen redan i kväll och höra vad som kan göras.

Olle Castelius