Göteborg – ett slagfält

Nya kravaller befaras under morgonen

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
FLERA SKADADE VID KRAVALLERNA Ett tiotal personer skadades vid kravallerna mellan polis och demonstranter. Bland dem fem poliser, några hundbitna aktivister samt en mamma med dotter som träffades av stenar när de passerade tumultet.
NYHETER

GÖTEBORG

Ett tiotal personer skadade och 450 aktivister gripna, drygt 90 är anhållna.

I natt panikinkallade polisen förstärkning från hela landet.

- Det här är krig. Folk kan dö, sa en ung aktivist.

I dag riskerar det att bli nya kravaller i Göteborg.

Redan vid niotiden i dag startar nya demonstrationer i Göteborg. Flera EU-fientliga grupper har sagt att de kommer att röra sig mot Svenska Mässan, men att de kommer att nöja sig med fridsamma aktioner.

Göteborgspolisen har klart deklarerat att dit ska ingen tillåtas komma. Denna order har de drygt tusentalet poliser som är inkallade till EU-toppmötet.

Ett 60-tal anhållna

Under natten satt 450 demonstranter i bussar på polishusets bakgård på Skånegatan i Göteborg i väntan på att förhöras.Samtliga är gripna av polisen. Vid niotiden i morse drygt 90 anhållits, misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, ett brott som kan ge fyra års fängelse. De som pekas ut som ledar bakom kravallerna riskerar upp emot tio års fängelse.

Extra åklagare och förhörsledare hade kallats in för att klara av alla förhör. Beslut om anhållande måste ske senast tolv timmar efter gripandet.

Göteborg är en sargad stad. Uppslitna gatstenar ligger strödda över Vasaparken och gatorna runt Hvitfeldtska gymnasiet. Plastflaskor fyllda med småsten ligger kvar på trottoarerna. Grenar har slitits av träd och buskar och använts av aktivisterna mot polisen. Nedrivna gatskyltar, välta papperskorgar, skräp och glassplitter överallt.

Polis belägrade skolan

Klockan elva i går förmiddag slog polisen till mot Hvitfeldtska gymnasiet, där hundratals aktivister bodde.

Polisen belägrade skolan och stängde in aktivisterna, ungefär 300 till antalet. Lastbilar körde fram och byggde en stålmur av containrar runt skolan.

Polismännen var utrustade med gasmasker, brandsläckare och skyddsvästar.

Aktivisterna på utsidan plockade fram hemmagjorda skydd ur svarta plastsäckar. Bitar av liggunderlag, med ett lager hård plast, fastsatt med svart eltejp.

Stämningen blev alltmer hätsk.

- Svensk polis beter sig som fascister mot sina egna invånare, sa instängda aktivister via mobiltelefon.

Polisbuss attackerades

Åklagaren fattade beslut om husrannsakan på Hvitfeldtska redan i onsdags kväll. Men då hade polisen för lite folk för att kunna genomföra den.

Spanare hade sett hur aktivisterna burit in bollträn, gatstenar och plankor. Dessutom hade, enligt polisen, en polisbuss attackerats utanför skolan. Angriparna bar rånarhuvor och tillhyggen. En av killarna runt bussen har en helt annan version.

- Folk ställde sig i vägen för att polisbilen inte skulle köra in på skolgården. Sedan applåderade man när den åkte i väg.

Under eftermiddagen i går urartade bråket. I Vasaparken började aktivister kasta gatsten mot polisen.

Vid 16-tiden skulle president George W Bush ankomst firas på Drottningtorget med en kollektiv "mooning", att visa ändalykten.

Polishat skiftade till karnevalsstämning. En brokig blåsorkester underhöll aktivisterna. Men snart blev det allvar igen. Utanför Hvitfeldtska gymnasiet fick protesterna ny kraft.

Inne på skolan hade aktivisterna barrikaderat sig.

- Det här är krig. Folk kan dö. Stenar viner genom luften, folk skriker och jag har flytt in på en toalett, sa Ida Hansson från Globalisering Underifrån.

Vid 21.30 lyckades en handfull aktivister bryta sig ut. De klättrade över containrarna och rusade ner mot Avenyn. Där inträffade sedan fler konfrontationer med polisen. Vid midnatt hade polisen utrymt skolan.

De sista aktivisterna gav sig inte utan våld. Vid sammandrabbningen bröt en kvinnlig aktivist armen.

I dag ser Hvitfeldtska skolan ut som ett slagfält.

Skolgården är full av stenar, trasiga flaskor och utkastade möbler. Inuti är förödelsen total.

Ett tiotal personer skadade

Ett tiotal personer skadades i går. Bland dem fem poliser, några hundbitna aktivister samt en mamma med dotter som träffades av stenar när de passerade tumultet.

Justitieminister Thomas Bodström följer utvecklingen i Göteborg, men vill inte ge någon kommentar.

Polisen förbereder sig. Risken för nya kravaller i dag är mycket stor. Polisen begärde i går blixtförstärkning via rikspolisstyrelsen, som skickade ut en allmän begäran om hjälp.

I förmiddags hade Hvitfeldtska gymnasiet tömts på demonstranter.

Polisen har ju misstänkt att det pågått förberedelse till brott där, och har gjort husrannsakan. Polisen vill dock inte uppge vilka beslag som gjorts.

Kerstin Danielson, Andreas Harne, Caroline Olsson, Magnus Ringman, Jessica Ritzén, Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM