Världen blev lite bättre i går

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
INGET MENINGSLÖST JIPPO I går fanns tre presidenter, femton regeringschefer och sexton utrikesministrar på plats. I morgon ansluter ytterligare tolv premiärministrar, plus livvakter och fler limousiner än man kan tänka sig. Kort sagt är det en jävla röra och man kan undra om det är värt besväret. Svaret är ja.
NYHETER

GÖTEBORG

Massor av män med makt, mil av limousiner, utsökt mat på slott och herresäten.

Ett meningslöst jippo?

Inte alls. Världen blev faktiskt lite bättre i går.

Världens största politiska cirkus har landat i Göteborg. I går fanns tre presidenter, femton regeringschefer och sexton utrikesministrar på plats. I morgon ansluter ytterligare tolv premiärministrar från de länder som förhandlar om att gå med i EU.

Till det ska läggas ett oräkneligt antal livvakter, fler limousiner än man kan tänka sig, kungaparet och kronprinsessan och utsökt mat på trevliga ställen.

Kort sagt är det en jävla röra och man kan ställa sig frågan om det är värt besväret.

Svaret är ja.

Det är nämligen bättre att prata med varandra än att inte göra det. Makthavare har i alla tider träffat varandra för att lösa konflikter och undvika blindskär. På den punkten har världen inte förändrats ett dugg.

Förr var hoven borta i månader. Numera varar besöken sällan mer än två dagar. I övrigt är grundkonceptet oförändrat. Genom att skicka sändebud och brev förbereds mötet. Men det är först när kungarna är på plats det verkligen händer.

USA är van vid härskarrollen. EU har har tagit sina första stapplande steg. Målet, att bli en stormakt jämbördig med USA, Ryssland och Kina, är inte långt borta.

Resultatet av årets toppmöte mellan EU och USA är inte strålande. Men i det mödosamma evighetsbygge som världen och mänskligheten är lades några nya stenar till de gamla.

Miljön. Världen släpper ut för mycket koldioxid, på sikt hotar det mänskligt liv. Så långt är USA och EU nästan överens.

Däremot är de inte ense om hur man ska gå till väga för att minska utsläppen. En arbetsgrupp tillsätts nu med uppgift att hitta en framkomlig väg som både EU och USA kan acceptera. Helst redan till det stora miljömötet i tyska Bonn i juli.

Handel. Fri handel gynnar små och fattiga nationer. I dag är världshandeln reglerad via avtal. Det missgynnar framför allt tredje världens jordbruksländer.

USA och EU blev i går överens om att de vill ha en ny förhandling om världshandeln. Och den ska ha "en ambitiös dagordning" som fastställs i höst.

Om det innebär att jordbruket och miljön ska diskuteras är oklart. På den punkten har EU och USA ännu olika uppfattningar.

Jugoslavien. Farhågan har varit att USA ska kalla hem sina trupper från det forna Jugoslavien. Men så blir inte fallet. "Vi kom in tillsammans. Och vi lämnar ihop", sade George W Bush.

Mellanöstern. Har varit USA:s skötebarn. EU och USA tar nu gemensamt ansvar och kräver att våldet upphör och att man genomför den så kallade Mitchellplanen. Förhoppningen är att hut går hem om två hotar i stället för en.

Sjukdomar. USA satsar 2 miljarder kronor i en fond mot aids, tbc och malaria. EU kommer också att skramla ihop pengar.

Sammanfattningsvis blev världen alltså lite bättre i går. Det kommer den att bli i dag också. Trots, eller kanske tack vare, snygga middagsdukar, privatplan och ett hövligt uppträdande.