Abortbåten gick i hamn

Kvinnorna jublade på kajen

NYHETER

DUBLIN

Den holländska "abortbåten" Aurora lade till vid kajen i Dublin i går kväll och möttes av ett gigantiskt pressuppbåd.

Några jublande abortförespråkare och ett bedrövligt busväder.

Det är dock i dag som "Women On Waves" ska ut i den riktiga stormen.

Foto: PETER VAN DEN BERG
UT PÅ HAVET Eftersom aborter är förbjudna på Irland tvingas den flytande holländska abortkliniken ut på internationellt vatten innan några ingrepp utförs.

Enligt planerna ska irländska kvinnor från och med i dag kunna gå ombord på det fyrtio meter långa skeppet och få en abort utförd på internationellt vatten.

Fullt utrustad klinik

Organisationen "Women On Waves" har en fullt utrustad gynekologisk klinik inne i en container på båten, och under ledning av läkaren Rebecca Gomperts räknar de holländska kvinnorna med att kunna utföra 20 aborter om dagen.

Projektet har förstås stött på massivt motstånd i Irland, där aborter är förbjudna.

Många hade därför väntat sig stora demonstrationer när Aurora kom till Sir John Rogersons Quay strax efter klockan 21 i går svensk tid.

Men inte en enda demonstrant dök upp.

Abortmotståndarna väljer tystnaden som vapen.

Politiskt pr-trick

De menar att hela det holländska företaget är ett pr-trick med politiska motiv och att en stor demonstration bara skulle ge "Women On Waves" extra publicitet inför alla tv-kameror.

Dessutom kan abortbåten stöta på grund av rent juridiska orsaker i dag.

Även om de tiotalet kvinnorna ombord åker ut med sina patienter på internationellt vatten lyder de fortfarande under holländsk lag.

Och om Rebecca Gomperts fullföljer sina planer att dela ut abortpillret RU486 för att framkalla missfall ombord hotas hon och hennes medhjälpare av 4,5 års fängelse.

Detta meddelade det holländska justitiedepartementet så sent som i går.

Abortbåten kan också få stora lagliga bekymmer med de irländska myndigheterna.

Sedan 1992 tillåter irländsk lag att kvinnor lämnar landet och utför en abort någon annanstans. Fler än sextusen reste till exempel till England, Skottland eller Wales och gjorde ingreppet i fjol. Men det är ett juridiskt tvistemål om man bara kan åka ut på internationellt vatten och göra det. Teoretiskt gör sig abortbåten skyldig till förberedande av brott när den tar ombord kvinnor som vill avbryta sin graviditet.

Men tjejerna i "Women On Waves" vinkade och skrattade i sina speciella t-shirtar när de anlände till regnet i Dublin.

Rätt till valfrihet

- Vi är här för att inspirera den irländska kvinnans rätt till valfrihet. Vi stannar i sju dagar och fortsätter sedan till Cork, sa Rebecca Gomperts.

Presstaleskvinnan Joke van Kampen meddelade senare att situationen kändes spänd, att abortbåten inte riktigt vet vad som väntar i form av protester och myndighetsbeslut i dag.

- Men vi är fullt utrustade och redo att ta emot kvinnor som vill utföra aborter. Hur många som anmält intresse kan jag inte säga. Det här är ingen fotbollsmatch.

Många söker hjälp

Enligt The Irish Times är dock flera av Dublins rådgivande mottagningar för gravida "skakade och chockade" över det stora antal kvinnor som sökt aborthjälp på båten. I går morse hade kliniken Marie Stopes fått återbud från 25 procent av de kvinnor som bokat tid för rådgivning. Dessa hoppades i stället på hjälp från den flytande abortkliniken.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM